Allseas, яка прокладає «Північний потік-2», призупинила роботи через санкції США

24.12.2019
Allseas, яка прокладає «Північний потік-2», призупинила роботи через санкції США

Труба для «Північного потоку-2» зависла на тривалий час. (Фото з сайта 24tv.ua.)

Швейцарська компанія Allseas, яка прокладає російсько-німецький трубопровід «Північний потік-2» в обхід України, оголосила, що призупинила роботи внаслідок можливих нових санкцій iз боку США. «Allseas діятиме відповідно до закону і чекає від влади США роз’яснення нормативного, технічного й екологічного характеру», — йдеться у повідомленні на сайті компанії.
 
Про рішення влади США внести в оборонний бюджет країни санкції проти газо­проводу «Північний потік-2» стало офіційно відомо в середині грудня. Конгрес США затвердив бюджет, а заява Allseas з’явилася незадовго до того, як документ підписав і президент США Дональд Трамп.
 
Щойно стало відомо про підписання закону, міні­стерство фінансів США оголосило, що санкції проти газопроводів вступили в силу, і зажадало негайно припинити укладання труб. У новому законопроєкті прописані тільки санкції щодо компаній, залучених до будівництва та роботи російських газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік». Але і вони вводяться в м’якшій формі, ніж це раніше пропонували американські конгрес­мени.
Росія і Китай у документі названі «стратегічними суперниками» США, «які намагаються підірвати світовий порядок і отримати вплив», а Північна Корея зарахована до розряду «інших загроз». Одним із приводів до введення санкцій автори законопроєкту називали втручання Росії у президентські вибори в США в 2016 році, на яких переміг Дональд Трамп.
 
Уряд Німеччини засудив американські екстериторіальні санкції щодо «Північного потоку-2». У Берліні назвали дії США «втручанням у наші внутрішні справи», йдеться в комюніке офіційної представниці Ангели Меркель Ульріки Деммер. З критикою американських санкцій того ж дня виступив Євросоюз. Єврокомісія тепер оцінює можливі наслідки американських санкцій. 
 
«Росія реалізовувала та продовжить реалізовувати свої економічні проєкти незалежно від чиїхось санкцій», — заявили у міністерстві закордонних справ Росії. Опитані Бі-Бі-Сі російські експерти вважають, що в нинішньому вигляді американські санкції навряд чи серйозно вплинуть на «Газпром» і трубо­проводи, які вже практично побудовані. Зокрема «Північний потік-2» готовий приблизно на 87%.
 
Президент США підписав військовий бюджет країни з включеними до нього санкціями проти газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік» 20 грудня. Обмежувальні заходи набирають чинності відразу після підписання документа президентом. В оборонному бюджеті США також збільшено витрати на програму «Європейська ініціатива стримування» (Росії) на понад 730 мільйонів доларів. 300 мільйонів доларів планується призначити на військову допомогу Україні.
 
Згідно з ним, влада США може заблокувати рахунки компаній, які надають свої кораблі для прокладання труб, запровадити заборону на операції з такими компаніями та заборону на в’їзд до США їхніх представників. 
 
Санкції США проти газопроводу «Північний потік-2», на думку оглядачів, зміцнили позиції України на переговорах iз Росією про газовий транзит до Європи наступного року. Але майже одночасно з підписанням Трампом санкційного пакета Україна заявила, що підпише 5-річний контракт на транзит російського газу. Росія зобов’язалася сплатити Україні майже 3 мільярди доларів боргу, згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу. Контракт на постачання газу має бути підписаний 29 грудня. Термін дії нинішньої угоди збігає 1 січня, а на тристоронніх переговорах у Берліні 19 грудня і в Мінську 20 грудня сторони досягли принципових домовленостей щодо газового транзиту. За словами міністра енергетики України Олексія Оржеля, українська делегація досягла неможливого: домовилася з Росією про транзит газу на європейських принципах. 
 
 
А ТИМ ЧАСОМ...
 
 
Натомість п’ятий президент України та народний депутат від «Європейської Солідарності» Петро Порошенко дотримується іншої думки і вимагає скликати засідання Ради національної безпеки та оборони після інформації про угоди на пряме постачання газу з Росії на український ринок. Він вважає, що це — результат «таємних переговорів», які відбулися під час саміту «нормандської четвірки» у столиці Франції Парижі. «Ми перетнули в цьому сенсі ті «червоні лінії», про які дуже голосно попереджали люди напередодні Парижа», — сказав Порошенко.