Прокурори i гра в пiжмурки: «Справа Шеремета» в публічній площині та на майданах

24.12.2019
Прокурори i гра в пiжмурки: «Справа Шеремета» в публічній площині та на майданах

Звинувачення у «справі Шеремета» викликали хвилю протестів серед ветеранів АТО і волонтерів. (Фото з сайта censor.net.ua.)

З моменту оголошення підозри затриманим у справі вбивства журналіста Павла Шеремета Україну сколихнули протести на підтримку «звинувачених» iз новим мистецьким забарвленням. Фігуранти справи: рок-музикант і ветеран ООС Андрій Антоненко (Riffmaster), волонтер й дитячий кардіохірург Юлія Кузьменко та військовий медик Яна Дугар.
 
Перший мітинг відбувся в Києві біля будівлі МВС на вулиці Богомольця. Його організували близько сотні активістів і друзів заарештованої  Юлії Кузьменко. Потім у Харкові активісти провели концерт на підтримку українського музиканта і воїна АТО Андрія Антоненка. 
 
А в неділю, 22 грудня, в Києві вiдбулись одразу дві акції. Перша — на Майдані, де йшов організований українськими музикантами марафон «Білими нитками» на підтримку підозрюваних у «справі Шеремета». А друга — на Банковій, там активісти вимагали відставки очільника МВС та справедливості для тих, кого слідство оголосило «вбивцями» журналіста.
 
Поміж рядків усіх цих приголомшуючих «звинувачень» проглядається ще один аспект. Митці, буває, навіть не усвідомлюючи, відчувають тенденції не лише власних складних життєвих коловоротів, своїх друзів, однодумців, чи просто непересічних людей, а якимось вищим чуттям дають глибинне визначення розумінню політичних складових одного й того ж процесу. Мова про назву акції «Білими нитками». Таке гаптування — використання звинувачень проти добровольців і волонтерів у розслідуванні гучної справи вбивства журналіста — може стосуватись і наміру влади позбутись Арсена Авакова, як iмовірного соратника одного з нинішніх опозиційних лiдерів Юлії Тимошенко, використовуючи добровольців та волонтерів. 
...А тим часом подієво на майданчиках протестів усе виглядало так. На змонтованій біля Монумента Незалежності сценi організатори розмістили плакати «#яневірю: білими нитками» і «Хто наступний?».
 
«Усі ці троє людей із нами, ми обов’язково будемо домагатися правди, ми зробимо все, що буде в наших силах, для того, щоб справедливість перемогла», — зазначив музикант, радіоведучий Сергій Кузін.
 
На знак підтримки марафону виступили більше двадцяти артистів, зокрема й групи «Мотор’ролла», «Мандри», Karna, Сергій Танчинець («Без Обмежень»), Іван Леньо i Володимир Шерстюк (Kozak System), «Нумер 482» та інші. Музичний марафон тривав до 22:00.
 
Акція на Банковій була менш милозвучною. Під офісом президента України активісти тримали плакати з написами: «Аваков чорт», «Тимчасовий міністр — час вийшов», «Авакова у відставку».
 
«На його рахунку провалена реформа правоохоронних органів, вибіркова переатестація і реабілітація старих кадрів. Нерозкриті напади на активних громадян і журналістів, злочини самих правоохоронців, фальсифікації розслідуван. Непрофесійність, популізм, участь у політичних війнах та інформаційних провокаціях безпосередньо Арсена Авакова та його підлеглих», — перераховували претензії організатори заходу.
 
Вони пообіцяли зробити акцію безстроковою, якщо міністр внутрішніх справ не піде у відставку.
 
Нагадаємо, 12 грудня 2019 року керівництво поліції повідомило про те, що у вбивстві Шеремета підозрюють дитячого кардіохірурга й волонтера Юлію Кузьменко, рок-музиканта та бійця ООС  Андрія Антоненка і військового медика Яну Дугар. У справі також фігурує сім’я добровольців — Владислава та Інни Грищенків.
 
Поліція вважає, що вони можуть володіти інформацією про вбивство Шеремета. За версією слідства, мотивом вбивства була «дестабілізація суспільно-політичної ситуації». Ймовірних замовників назвати не змогли. Колеги Шеремета з «Української правди» сумніваються в озвученій поліцією версії щодо мотивів убивства.
 
У цій справі Генпрокуратура України оновила групу прокурорів. Окрім публічних виступів на підтримку «підозрюваних», йде активна робота у правовому полі доведення абсурдності звинувачень. Так, підозрюваний в організації злочину колишній учасник АТО і музикант Андрій Антоненко подав позов до президента Зеленського і міністра внутрішніх справ Авакова з приводу того, що під час брифінгу, де озвучили імена підозрюваних у справі Шеремета, було порушено принцип презумпції невинуватості. А ексчоловік і друг також підозрюваної Юлії Кузьменко спростували її скандальні телефонні розмови. Адвокат Юлії — Владислав Добош опублікував спростування доказів причетності до злочину Андрія Антоненка. 
Нагадаємо, журналіст Павло Шеремет трагічно загинув 20 червня 2016 року в результаті підриву автомобіля. Вибух стався о 7:45 ранку, коли він виїхав iз дому й проїхав декілька десятків метрів, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві.