Дороге покоління: експерти прогнозують значне погіршення здоров'я міленіалів у найближчі 10 років

20.12.2019
Асоціація Blue Cross Blue Shield опублікувала звіт, в якому йдеться про те, що в найближчі 10 років здоров’я покоління міленіалів помітно погіршиться, а витрати на лікування різко зростуть.
 
Згідно з дослідженням, головні проблеми представників цього покоління — гіпертонія, високий рівень холестерину, важка депресія, а також великий відсоток самогубств і смерті від передозувань.
 
У документі наводяться два можливі варіанти розвитку подій: «базовий прогноз» або те, чого можна очікувати, якщо якимось чином вдасться виправити ситуацію; і більш лякаючий — «несприятливий», якщо нічого не зміниться.
 
Згідно з «несприятливим» варіантом, смертність міленіалів буде на 40% вищою, ніж у людей покоління Х, коли вони перебували в тому ж віці. Через більш слабке здоров’я їхнiй внесок в економіку буде нижче можливого, що проявиться в більш високому рівні безробіття і повільнішому зростанні доходів.
 
За найпесимістичнішим прогнозом, слабке здоров’я дорого обійдеться міленіалам: у понад 4 тис. 500 доларів реального доходу на душу за рік порівняно з представниками покоління X того ж віку.
 
Міленіали, або покоління Y — люди, які народилися після 1981 року . Назва походить з теорії поколінь, яку представили Ніл Хоув та Вільям Штраус. Як зазначають автори, меленіали дорослішали під пильною опікою батьків, активно користувалися інтернетом. Представники покоління Y вважають, що краще працювати у команді, а також їм притаманні контроль над власним життям, часом та роботою. 
 
У період із 2014 по 2017 роки показники депресії і гіпер­активності серед міленіалів збільшилися на 30%. У порівнянні з представниками покоління X міленіали у віці від 30 до 39 років рідше помирають від інфарктів або раку. Найчастіше причиною смерті стають випадкові передозування, нещасні випадки, самогубства і просто вбивства.
 
«Міленіали є діджитальним поколінням і надають перевагу спілкування онлайн — із лікарем у тому числі, вони хочуть користуватися перевагами сучасних технологій, дбають про збереження приватності та погано сприймають системи, що не є людиноорієнтованими.
 
Здоров’я міленіалів — питання не лише системи охорони здоров’я, а насправді загальнонаціональна проблема. Адже впродовж кількох десятиліть погане здоров’я міленіалів означатиме великі витрати на систему охорони здоров’я і водночас меншу продуктивність роботи працездатних за віком громадян. Над цим варто замислитися ще й тому, що покоління міленіалів уже зараз активно долучається до змін в державі, будує громадянське суспільство і створює нові правила. Тому вони потрібні країні здоровими», — написала на своїй сторінці у «Фейсбуці» колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун.
 
Міленіали перевантажені інформацією, яка змушує почуватися безпорадними — тероризм, стихійні лиха, економічні кризи. Погані новини буквально бомбардують людей, які не випускають телефони та інші гаджети з рук майже цілодобово.
 
«Більше не культивується робота до абсолютної втоми, збереження нездорових відносин заради підтримки соціального іміджу. Кожен може бути ким завгодно. Міленіали піклуються про збереження зони комфорту, беруть паузи, але через це вони особливо чутливі до проблем і несподіваних викликів», — зазначає Супрун.
 
Уляна Супрун порадила міленіалам регулярно відвідувати свого сімейного лікаря, щоб робити необхідні щеплення і обстеження і перевіряти стан здоров’я: «Дбайте про свій раціон. Неповноцінне харчування викликає найбільшу кількість смертей у всьому світі, більше, ніж куріння, високий тиск і будь-який інший фактор ризику. Займатесь спортом або принаймні майте регулярну фізичну активність.
 
Дбайте про безпеку сексуальних контактів, щоб запобігати небажаній вагітності і не піддавати себе ризику зараження хворобами, що передаються статевим шляхом. Не забувайте про свій психологічний стан, відпочивайте і запобігайте вигорянню. За необхідності звертайтесь до фахівців із психічного здоров’я і вирішуйте проблеми разом iз ними».
 
Зазначимо, що покоління Y є найбільш самотнім із тих, що нині живуть на планеті. Про це також ідеться в дослідженні британської фірми YouGov.
 
З американців, що народилися після 1981 року, 30% заявили, що почуваються самотніми постійно або дуже часто. Для порівняння, про самотність розповіли 20% представників покоління X (1964-1981роки) і 15% покоління бебі-бумерів (1945-1963).
 
У 27% мілленіалів немає близьких друзів, а у 25% узагалі немає друзів. 31% опитаних міленіалів визнали, що їм важко заводити друзів, найпоширеніша причина (53%) — сором’язливість. Ще 27% заявили, що їм не потрібні друзі.