Трамп «не переймається» імпічментом і марить про другий президентський термін

20.12.2019
Трамп «не переймається» імпічментом і марить про другий президентський термін

Трамп став третім президентом в історії США, щодо якого ініціювали імпічмент. (Фото з сайта 1k.com.ua.)

Найгірші прогнози у політичній кар’єрі Дональда Трампа справдились: увечері середи, 18 грудня (а за київським часом — у ранкові години четверга), Палата представників США проголосувала за початок процедури імпічменту американського президента.
 
Йому висунули обвинувачення за двома статтями — у зловживанні владою та перешко­джанні розслідуванню Конгресу.
 
Йдеться про справу щодо ймовірного тиску американського президента на українського колегу Володимира Зеленського з метою проведення розслідування проти сина можливого конкурента Трампа на наступних президентських виборах Джо Байдена.
 
Дебати перед голосуванням тривали понад шість годин. За першою статтею імпічмент підтримали 230 представників (229 демократів та один незалежний) при 216 необхідних (загалом Палата представників має 635 членів).
 
За другою статтею імпічмент підтримали 229 представників. Позитивне голосування хоча б за однією статтею означає оголошення імпічменту. У Палаті представників демократи мають більшість у 233 голоси. 
 
Перше і головне обвинувачення ґрунтується на проханні Трампа до президента України Володимира Зеленського почати розслідування проти сина Джо Байдена, колишнього віцепрезидента і потенційного опонента Трампа на виборах 2020 року. Робив це він, за версією обвинувачення, в обмін на відновлення американської військової допомоги Києву на суму в 391 млн доларів.
 
За розпорядженням президента, високопоставлені співробітники адміністрації відмовилися надати свідчення в Палаті представників в рамках процедури імпічменту.
 
2020 року на Трампа чекає розслідування та голосування у Сенаті, й президент може втратити посаду за кілька місяців до листопадових президентських виборів 2020 року. Але шанси на те, що це станеться, виглядають малоймовірними.
 
Для усунення з посади в порядку імпічменту в Сенаті по­трібні дві третини голосів. Там команда демократів iз ниж­ньої палати буде виконувати роль обвинувачення, а сенатори — суддів. Вони вирішать, або припинити повноваження президента, або виправдати його.
 
Республіканська партія Дональда Трампа займає в Сенаті 53 місця зі 100. Для затвердження імпічменту демократам потрібно 67 сенаторів, це означає, що їм потрібні голоси двох десятків республіканців, щоб змінити розклад сил. Проте республіканці в абсолютній більшості беззастережно підтримують президента.
 
Дональд Трамп заперечує свою провину й очікує, що імпічмент тільки підвищить його шанси на переобрання в 2020 році. 45-й президент США назвав результат голосування за його імпічмент у Палаті представників «маршем самогубств» для Демократичної партії і додав, що він «не переймається».
 
Це третє голосування про імпічмент за всю історію США. У 1998 році Палата представників проголосувала за імпічмент Білла Клінтона, а в 1868 році — Ендрю Джонсона. Проте жодного разу Сенат не підтримав дострокове припинення повноважень глави держави. Коли в 1974 році Річард Ніксон пішов у відставку, процес імпічменту ще не дійшов до голосування.