Корпорація «Боїнг» призупиняє виробництво літаків моделі 737 МАХ

18.12.2019
У січні 2020 року американська компанія «Боїнг» призупинить виробництво літаків моделі 737 MAX. Таке рішення було ухвалено після того, як Федеральне авіаційне управління США (FAA) не схвалило судна цієї моделі, повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс».
 
У компанії запевняють, що «зараз» вони не звільнять нікого з 12 тисяч співробітників заводу і багатьом можуть запропонувати роботу на інших підприємствах або над іншими моделями авіавиробника. У «Боїнгу» вважають, що зниження виробництва дозволить зосередитися на доставці вже готових літаків. 
 
Мораторій на польоти літаків цієї моделі був запроваджений практично в усіх країнах світу, включно зі США, в березні, після катастрофи в Ефіопії 737 MAX авіакомпанії «Етіопіен Ейрлайнз», жертвами якої стали 157 людей.
 
Згідно з попередніми даними розслідування, причиною аварії 737 MAX в Ефіопії і літака тієї ж моделі в Індонезії місцевої бюджетної авіакомпанії «Лайон Ейр» у жовтні минулого року стали помилки в програмному забезпеченні.
 
Обидва рази, як ствер­джується, зламався датчик і система помилково розпочала свою роботу, направивши літак до землі. Це з застереженнями визнав і президент корпорації «Боїнг» Денніс Мюїленбурґ. У результаті цих двох аварій «Боїнгів» моделі 737 MAX загинули 346 осіб. А в червні цього року FAA виявило новий дефект у програмному забезпеченні моделі Boeing 737 MAX. 
 
За 55 років своєї історії літак «Боїнг 737» найчастіше купували в історії світової цивільної авіації, але в середині листопада цього року він втратив такий статус, повідомляло видання «Бізнес Інсайдер» із посиланням на звіти про обсяги продажу лайнерів.
 
Як стало відомо, тепер найчастіше купують літак моделі «Аеробус А320» виробництва європейського консорціуму «Аеробус». Фахівці зазначають, що причиною того, що європейці обігнали американців, стала криза в корпорації «Боїнг», оскільки компанія на невизначений термін припинила польоти літаків моделі 737 MAX на тлі двох масштабних авіакатастроф.