Зеленський розгляне петицію про позбавлення Медведчука звання заслуженого юриста України

18.12.2019
Зеленський розгляне петицію про позбавлення Медведчука звання заслуженого юриста України

Президент України Володимир Зеленський має розглянути петицію про позбавлення одіозного кума Путіна, нині народного депутата фракції «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука звання «Заслужений юрист України».
 
Відповідна петиція, зареєстрована на сайті глави держави, вимагає скасування указу президента № 422/92 від 18.08.1992 в частині присвоєння Медведчуку звання заслуженого юриста.
 
Станом на 16 грудня петиція набрала необхідні 25 тисяч підписів. Тож тепер слово за президентом Зеленським.
 
Автор петиції Владислав Грезєв вимагає позбавити Медведчука вказаного звання за «неналежний захист Василя Стуса та інших дисидентів» у часи СРСР. При цьому автор посилається на публікацію адвокатів Романа Титикала та Іллі Костіна «Стус без шансу на захист: ведмежа послуга Медведчука. Правовий аналіз судової справи дисидента 35 років потому».
 
Підставою для зняття звання з Медведчука пан Грезєв вказує те, що, за висновком дослідження, нинішній кум Путіна, будучи адвокатом поета Василя Стуса, порушив свій професійний обов’язок, фактично відмовившись захищати його в суді. Крім того, у 1985 році Медведчук схожим чином «захищав» дисидента Миколу Кунцевича.
 
Нагадаємо, що скандально відомий Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса у 1980 році. Йому закидають порушення адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає досі та регулярно позивається до дослідників справи Стуса в суді, вимагаючи заборонити їхні публікації на цю тему.
 
Зауважимо, що в ході судового процесу поет відмовився від послуг Медведчука, заявивши, що другий прокурор у справі йому не потрібен. Стус був засуджений до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Поет помер у таборі особливого режиму ВС-389/36 (Росія) 4 ве­ресня 1985 року.