Українські школярі перемогли на міжнародній олімпіаді з природничих наук прив Катарі

18.12.2019
Три бронзові нагороди вибороли учні Малої академії наук України в конкурсі International Junior Science Olympiad 2019, який проходив у Катарі.
 
Українські науковці вперше брали участь в олімпіаді такого масштабу. За умовами програми, представники нашої країни мали показати свої знання одразу в трьох природничих науках: фізиці, хімії та біології. Це досить нетипові умови для змагань такого рівня. 
 
Адже зазвичай на міжнародних змаганнях є досить вузька спеціалізація у тій чи іншій сфері, і необхідно спеціалізуватися на одному профілі. Умови ж змагань у Катарі, навпаки, сформовані так, щоб школярі могли показати якнайширший спектр знань.
 
«Для наших учнів ці завдання — це виклик, бо дуже відрізняються від звичайних предметних задач, але вони справилися з тим, що від них вимагали», — прокоментував заступник директора з міжнародних відносин МАН Євген Кудрявець. 
 
Цікавим аспектом олімпіади стали умови проведення змагань: учасники повинні були всі 10 днів перебувати без телефонів. Такі умови були поставлені перед учасниками для забезпечення максимальної прозорості олімпіади IJSO. Учасники конкурсу запевнили, що це не викликало дискомфорту або ж незручностей, адже знали, за що борються.
 
«Ми беремо участь уперше, але Україна одразу постала на п’єдесталі, хоча конкуренція була шаленою. Адже цього року в олімпіаді брали участь діти з 70 країн світу. З кожної було по шiсть учасників. Тобто серед 420 дітей українські учні: Яна Головацька, Дмитро Антонович та Олександр Стасовський — одні з найкращих», — зазначив директор НЦ «МАНУ» Оксен Лісовий.
 
Олімпіада IJSO була створена для визнання значення природничих наук у загальній освіті молоді, а також для залучення молодих обдарувань до наукової діяльності з природничих дисциплін i створення міжнародного нетворкінгу між учасниками.
 
Відзначимо, що International Junior Science Olympiad проводиться з 2004 року. У 2018 р. Україна взяла участь в олімпіаді як спостерігач, а вже у 2019 р. до міста Доха вперше вирушила команда юних науковців.