Порошенко вніс майже 19 мільйонів застави за легендарного генерала Дмитра Марченка

18.12.2019
Родина п’ятого президента України та народного депутата Петра Порошенка внесла близько 18,5 мільйона гривень застави за легендарного бойового генерала Дмитра Марченка, якого підозрюють у закупівлі бракованих бронежилетів. 
 
Ще близько півтора мільйона гривень у рамках благодійної акції#FreeMarchenko впродовж трьох днів зібрали понад три тисячі активістів, які не вірять у причетність генерала-кіборга до корупції і вважають, що його підставили.
 
Зазначимо, що марафон зі збору коштів розпочали ще й тому, що генерал Марченко відмовився виходити під заставу, доки четверо його підлеглих перебувають у СІЗО.
 
Про свій намір долучитися до благодійної акції щодо звільнення «Марчело» (позивний генерала Марченка. — Ред.) Петро і Марина Порошенки повідомили під час благодійного концерту гурту OtVinta.
 
«Їхня мета — не посадити Марченка чи навіть Порошенка. Їхня мета — переписати історію останніх п’яти років нашої з вами держави. Бо їм не подобається ця історія. А їхній справжній мир — це реваншизм, путінізм, за волосся повернення нашої України в кремлівське стійло. І сьогодні ми тут займаємось не тільки звільненням Марченка. Ми захищаємо Україну від спроби оббрехати воїнів, нав’язати інші цінності й обдурити людей», — зазначив Порошенко.
 
На його думку, обставини так званої «справи Марченка» добре відомі, і вони свідчать, що в них немає складу злочину, бо є лише спроба розправи.
 
«Я не маю жодного сумніву, що най­ближчим часом ми доведемо, що Марченко не винен, застава повернеться, і кожна копійка буде витрачена в правильному напрямку — на підтримку армії», — наголосив експрезидент.
 
Нагадаємо, 11 листопада суд заарештував начальника головного управління Міноборони України Дмитра Марченка з альтернативою застави у 76 млн грн. Уже 28 листопада Київський апеляційний суд зменшив розмір застави до 20 млн грн.
 
Під арештом також опинилося четверо підлеглих генерала. І це попри те, що про взяття військових на поруки клопотали кілька Героїв України, народних депутатів та учасників бо­йових дій. Зокрема, на захист генерала Марченка та його підлеглих став начальник патрульної поліції України, «кіборг» Євген Жуков «Маршал».
 
За даними слідчих ДБР, посадовці Міноборони нібито закупили за завищеними цінами 11 тисяч бронежилетів поганої якості, чим завдали державі збитків у розмірі 100 млн грн.