В Іспанії зупинили футбольний матч через образи Романа Зозулі

18.12.2019
В Іспанії зупинили футбольний матч через образи Романа Зозулі

Через свою громадянську позицію ексгравець національної збірної України та іспанського «Альбасете» Роман Зозуля (у центрі) став об’єктом ксенофобських образ. (Фото з сайта ua-football.com.)

Гучним скандалом на всю Європу завершилося протистояння в другій за силою лізі іспанського футболу — Сегунді, в якому в Мадриді зустрічалися «Райо Вальєкано» та «Альбасете», за який виступає українець Роман Зозуля.
Під час першого тайму цього поєдинку ультрас мадридської команди, котрі знані своїми лівими поглядами, влаштували образливі скандування на адресу українського легіонера команди-суперниці, проголошуючи, що «Зозуля — нацист».
Як результат, «Альбасете» відмовився виходити на другий тайм протистояння. Рішення команди підтримав і головний суддя матчу. На бiк колективу з «Альбасет» стала й іспанська Ла Ліга, в якій заявили, що схвалюють рішення рефері призупинити матч через серйозні образи та погрози на адресу Романа Зозулі. «Ми працюємо над викоріненням насильства, расизму та ксенофобії на стадіонах Іспанії», — наголосили в Ла Лізі.
Із неприйняттям фанатами «Райо Вальєкано» своєї громадянської позиції, котра полягала в підтримці Української армії під час активних бо­йових дій на сході України, Зозуля вперше зіштовхнувся на початку 2017 року, коли ліворадикально налаштовані вболівальники цього мадридського клубу виступили категорично проти переходу Романа з «Бетісу» до «Райо Вальєкано». А вийшовши у складі своєї нової команди на гостьову гру проти «Райо», Зозуля з трибун стадіону знову почув старі образи. «У роздягальні він виглядав пригніченим і плакав. Рішення перервати матч прийняв арбітр, і ми підтримали його, захистивши в такий спосіб нашого гравця від подальших образ», — відзначив віцепрезидент «Альбасете» Віктор Варела.
Практично одразу з різних сторін на адресу Зозулі почала надходити підтримка. Міністерство закордонних справ України, Українська асоціація футболу, президент України — співвітчизники Романа з усіх боків стали на його захист.
«Романе Зозуле, тебе підтримує не тільки твоя команда, тебе підтримує вся Україна. Ти не тільки класний футболіст, ти справжній патріот, який любить свою країну та допомагає нашим військовим. Ми з тобою! Тисну руку!» — на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав Володимир Зеленський.
У вітчизняному МЗС додали, що «ганебні образи з боку так званих уболівальників виглядають не тільки надуманими та безпідставними, а й співзвучними зі штампами російської пропаганди. Любити свою країну і займатися її долею — природна риса свідомого громадянина в цивілізованому світі».
При цьому президент УАФ Андрій Павелко наголосив, що образи, котрі звучали на адресу нашого співвітчизника й відданого патріота України та були проявами ксенофобії, розпалювання міжнаціональної ворожнечі i грубого хуліганства, мають стати об’єктом прискіпливого розслідування з боку іспанської поліції.