У Франції профспілки транспортників продовжують страйкувати

17.12.2019
У Франції профспілки транспортників продовжують страйкувати

Пенсійна реформа транспортників не влаштовує.

Французів, які ще не оговтались від протестів «жовтих жилетів», «добивають» транспортники.
 
Безтерміновий страйк проти пенсійної реформи, який розпочався у Франції 5 грудня, вже довів французів до морального і фізичного виснаження, а ще й може повністю заблокувати рух потягів напередодні Різдва.
 
Представники профспілок заявили, що не готові йти на поступки уряду та оголосити «перемир’я» на час одного з головних для французів родинних свят, повідомляє Міжнародне французьке радіо. Влада пообіцяла зробити все можливе, щоб уникнути «чорного Різдва», але відмовлятися від просування реформи, яка піддається критиці, не збирається. 
 
Страйк співробітників залізничної компанії SNCF, який триває вже другий тиждень, змусив французів серйозно змінити свої плани. З 5 грудня компанія щоденно скасовує до 80% рейсів.
 
З огляду на соціальні вимоги, які загалом підтримує більшість мешканців, тепер потерпають не лише пасажири швидкісних потягів TGV, що з’єднують великі французькі міста, а й користувачі регіональних експресів та електричок, якими люди добираються до роботи.
 
Мешканцям передмість Парижа, незважаючи на зусилля місцевої влади та виведення на маршрути додаткових автобусів, доводиться витрачати на дорогу до роботи й повернення з неї в рази більше часу, ніж у нормальний період.
 
Прихильність звичайних французів до страйкарів та їхніх вимог за таких обставин швидко випаровується.
 
«Я не думаю, що французи дозволять позбавити себе Різдва», — заявив на 10-й день страйку прем’єр-міністр Франції Едуард Філіпп. Хоч це дивно, але главу уряду цього разу підтримала навіть зазвичай непоступлива опозиція. Лідер радикальної партії «Національне об’єднання» Марін Ле Пен попросила профспілки призупинити страйк на різдвяні свята.
 
«Навіть під час війни дотримувалися різдвяного перемир’я», — сказала вона в етері радіостанції «Європа-1». 
 
Якщо сторони не досягнуть «перемир’я», то багатьом доведеться залишитися на Різдво далеко від рідних. Варіантів провести свято в родинному колі не так уже й багато: орендувати машину на свята вже майже неможливо, а кількість попередніх замовлень на автобусні квитки збiльшилася на 50%, і їх уже майже не залишилось.