Яку роль закидають фігурантам справи Шеремета і що кажуть вони самі: аналіз УМ

17.12.2019
Яку роль закидають фігурантам справи Шеремета і що кажуть вони самі: аналіз УМ

Запобіжний захід обирають Юлії Кузьменко. (Фото з сайта pravda.com.)

Три роки і п’ять місяців минуло з дня резонансного вбивства журналіста Павла Шеремета у центрі Києва.

 

Весь цей час слідство не демонструвало ефективного поступу в розслідуванні цинічного підриву авто, на якому Павло їхав уранці на радіоефір і в якому загинув.

 

Тоді як за неповні два тижні до нового, 2020, року керівництво МВС і Нацполіції публічно відзвітувало президенту Зеленському про затримання ключових фігурантів справи Шеремета.

 

Зауважимо, що міністр МВС Арсен Аваков залишився на посаді після зміни керівництва держави за умови, що до кінця року продемонструє поступ в розслідуванні резонансних справ. Можна вважати, що такий поступ продемонстровано?

І якщо так, то якою ціною? Керівництву МВС уже закидають, що затриманих безапеляційно, без рішення суду, «охрестили» виконавцями і організаторами. «УМ» розібралася, ким саме є ці затримані і які аргументи вони висловлюють на свій захист. 

Фігуранти дуже відомі 

Наразі слідство висунуло підозри у вбивстві журналіста п’ятьом фігурантам: музиканту й добровольцю Андрію Антоненку, медсестрі одного з десантних батальйонів Яні Дугарь, дитячому хірургу «ОХМАТДИТу» й волонтерці Юлії Кузьменко та подружжю добровольців — Владиславу та Інні Грищенкам, які відомі за позивними «Буча» та «Пума».
 
За версією слідства, саме 48-річний рок-музикант і співак Андрій Антоненко (автор неофіційного гімну воїнів підрозділів Сил спеціальних операцій ЗСУ «Тихо прийшов, тихо пішов») брав безпосередню участь у закладанні вибухівки під автомобіль Шеремета і є організатором замаху. Саме він нібито був тим чоловіком, якого зафіксували камери спостереження, коли він супроводжував жінку, яка безпосередньо підклала вибуховий пристрій. Мовляв, це підтверджено результатами експертизи, в тому числі його ходи: у той час він шкутильгав, бо переніс операцію через варикоз. Вбивця на відеозаписах теж кульгав.
 
Слідчі стверджують, що підозрюваний «захопився ультранаціоналістичними ідеями, культивував величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнув зробити свої погляди об’єктом уваги громадськості». І додають, що у ніч перед вчиненням вбивства до самого ранку телефони Антоненка були вимкнені. 
 
Цікаво, що Антоненко у 2017 році підписав контракт із ЗСУ, став спецпризначенцем, узявши собі позивний «Riffmaster» (за назвою рок-гурту, засновником якого є). Слідство звертає увагу на адресу Антоненка на вулиці Олеся Гончара: його будинок розташований неподалік від будинку, в якому жив Шеремет. Мовляв, підозрюваний знав місцевість як свої п’ять пальців.
 
Тоді як сам Антоненко заявив у суді, що він народився в єврейському районі, є наполовину євреєм по лінії діда. І тим самим відкинув закиди слідства, що він міг культивувати «велич арійської раси», бо тим самим слідчі неабияк образили його. Він також звернув увагу, що людина на відео носить іншу борідку, ніж у нього, до того ж, не має татуювань, тоді як у нього всі руки «забиті» тату. 
 
«Плюс ще один момент — вуха. Мої вуха зламані, бо я займаюсь боротьбою, там людина з ціленькими вушками», — сказав співак, за якого поручався у суді фронтмен гурту «Тартак» Сашко Положинський. 
 
Відомою є, принаймні у медичних і волонтерських колах, й інша підозрювана — 40-річна лікар-хірург Юлія Кузьменко, яку рік тому журнал «Фокус» записав до Топ-100 найбільш впливових жінок України. У 2013 році Кузьменко пішла на Майдан волонтером-медиком. Із початку війни допомагає військовим, мешканцям Донбасу і родинам загиблих, є уродженкою Артемівська (нинi — Бахмут). 
 
Слідчі закидають їй придбання будинку та елітного авто невідомо за які кошти (натяк на оплату вбивства Шеремета замовниками? — Ред.). Хоча пані Кузьменко має доволі багатих батьків та й сама має непоганий дохід на лікарській ниві. 
 
На думку слідства, Кузьменко заклала вибухівку під авто Шеремета. Тоді як її адвокат Владислав Добош заперечує цю версію і оприлюднив скріншоти переписки клієнтки в Facebookmessenger, зроблені ввечері 19 липня 2016 року, напередодні вбивства, що, на його думку, засвідчує її алібі. До того ж вона не носить шорти, тоді як вибухівку закладала дівчина у шортах. 

Фігуранти менш відомі 

А от 26-річна учасниця АТО з Дніпропетровщини, медсестра Яна Дугарь на оприлюднених записах телефонних розмов розповідала знайомим про обшуки. Її слідчі вважають «розвідницею» вбивць, бо нібито фотографувала камери відеоспостереження напередодні замаху. Інших вагомих деталей слідство не повідомляє. 
 
Одними з головних фігурантів слідчі вважають подружжя добровольців Грищенків — Інну «Пуму» і Владислава «Бучу». Мовляв, Владислав Грищенко як професійний сапер нібито зробив вибухівку як для вбивства Шеремета, так і для іншого злочину (обидва пристрої ідентичні, стверджують у поліції). Його затримали ще у вересні, а його дружину — у листопаді. 
Спочатку подружжя підозрювали у спробі вбивства кримінального авторитета з Прикарпаття, яке так і не відбулось. А потім уже їм закидають і причетність до вбивства Шеремета. Сам «Буча» стверджує, що взяти на себе причетність до цього вбивства йому пропонували слідчі ледь не одразу після затримання. 
 
Зауважимо, що Владислав Грищенко має сім судимостей за розбої, пограбування та побиття тощо. Інна Грищенко, за даними поліції, за час АТО придбала декілька квартир та авто. Самі ж Грищенки заперечують свою причетність до злочину і кажуть про політичне переслідування бійців АТО. За словами їхніх друзів-атовців, у дні вбивства Шеремета «Буча» був на фронті, а «Пума» — в госпіталі.