«Нормандська нічия»: Україна відстояла свої позиції на зустрічі в Парижі

11.12.2019
«Нормандська нічия»: Україна відстояла свої позиції на зустрічі в Парижі

Ні, Владімір Владімірович, по-вашому не буде.

Можна зітхнути з полегшенням. На зустрічі «нормандської четвірки» у Парижі жодних «великих проривів» не здійснено, але й «здачі національних інтересів», чого так побоювалася небайдужа частина українського суспільства, також не відбулося. І це вже можна вважати здобутком.

 

Український президент Зеленський таки пройшов випробування «першим побаченням» із володарем Кремля Володимиром Путіним. 

 

Зустріч «нормандської четвірки», яка спочатку планувалася як тригодинна, перетворилася на дев’ятигодинний марафон зіткнення діаметрально різних позицій та випробування на міцність нервів. Заключна пресконференція відбулася вночі, коли на календарі вже був вівторок, 10 грудня.

Кремлівські бранці: «всіх на всіх» 

То які ж підсумки цієї зустрічі? Передусім Володимиру Зеленському вдалося домовитися з Путіним про обмін «утримуваними особами» за принципом «усіх на всіх» до кінця цього року.
 
Правда, формула «всіх на всіх» викликає неабияке побоювання, що за наших бранців, які відстоювали інтереси України, віддадуть найманців та вбивць, які воювали проти України.
 
Але наразі інших способів повернути додому одномоментно всіх бранців Кремля не існує, тож ця домовленість, здебільшого, знайде підтримку в українському суспільстві.
 
Сторони також узяли на себе зобов’язання «дотримуватися режиму припинення вогню до кінця 2019 року» та продовжити роботу Тристоронньої контактної групи з розмінування територій та розведення сил і засобів, яке повинне завершитися до кінця березня 2020 року.
 
Українські ЗМІ з посиланням на джерела в українській делегації повідомляли, що Володимир Путін пропонував розвести сили вздовж усієї лінії зіткнення, проте Київ на це не пішов. Очільник МВС Арсен Аваков, який входив до складу української делегації, заявив, що ці ділянки розведення будуть узгоджені згодом.
 
Виконання названих умов буде передумовою проведення наступного саміту в нормандсьому форматі, який має відбутися через чотири місяці, орієнтовно — наприкінці березня 2020 року. 

«Спочатку — кордон, а потім — вибори»

І вже на цьому наступному саміті продовжиться обговорення питань, стосовно яких у Парижі дійшли часткової згоди чи не дійшли жодної. Зокрема, полярне протистояння зберігається стосовно виборів на окупованих територіях і контролю України над власною ділянкою кордону з Росією.
 
Суперечка Зеленського з Путіним не обмежилась рамками їх двосторон­ньої зустічі, а навіть продовжилася під час заключної пресконференції в стилі «стілець» і «гроші» Ільфа і Петрова.
 
Путін наполягав: «Спочатку — вибори, а потім — кордон». На що Зеленський відповідав: «Спочатку — кордон, а потім — вибори». Тобто український президент не перетнув окреслені йому суспільством «червоні лінії». Російський президент під час пресконференції мав вигляд хижого звіра, який сподівався отримати легку здобич, але якому так і не вдалося схопити й повалити жертву. 
 
Мінські домовленості свого часу стали рятівною соломинкою для мінімалізації українських втрат на фронті, але, виконавши це завдання, тепер перетворилися на металеву кулю, прикуту до ноги української влади, та козирною картою, яку нині розігрує на переговорах Кремль. Це стосується, зокрема, вимоги Путіна ввести положення про особливий статус Донбасу до Конституції України. 
У зв’язку з цим досвідчений дипломат, колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт написав після завершення саміту у «Твіттері»: «Я бачу, що Путін вимагає змін до Конституції України. Хіба це не те, що він зазвичай називає втручанням у внутрішні справи суверенної країни?».
 
Більдт також додав: «Ні зриву, ні прориву в переговорах Україна—Росія в Парижі. Але оголошені результати все-таки дещо менші, ніж очікувалося. Досі немає жодних ознак готовності Кремля рухатися далі щодо будь-якого з ключових питань».
 
На вимогу Росії питання Криму на саміті взагалі не обговорювали, назву півострова Зеленський згадав лише під час заключної пресконференції: «Всі ми знаємо, що для кожного українця і Крим, і Донбас — це Україна». На ці слова на обличчі Путіна з’явилося нічим неприховане невдоволення.

Газ: «домовилися продовжити домовлятися»

Під час саміту українська та російська сторони, окрім врегулювання конфлікту на Донбасі, обговорювали й питання газових поставок. За словами виконавчого директора «Нафтогазу» Юрія Вітренка, який входив до складу української делегації у Парижі, жодних конкретних домовленостей у газових питаннях досягнути не вдалося.
 
Натомість сторони «домовилися продовжити домовлятися». Водночас Володимир Зеленський після завершення саміту заявив, що питання виплати боргу «Газпрому», «як йому здається», вирішене: «Ми готові взяти газом», — сказав президент.
 
Підбиваючи підсумки зустрічі, Володимир Зеленський сказав, що йому результати саміту здалися недостатніми. «Багато питань зачіпали. Мені мої колеги сказали, що це дуже хороший результат для першої зустрічі. Для мене, скажу чесно, цього мало. Хотілося вирішити більше проблем», — заявив президент на заключній пресконференції. Український лідер охарактеризував підсумок зустрічі «нормандської четвірки» як «нічию». 

Путіну потеплішало 

Путін, зі свого боку, заявив про потепління у відносинах iз Заходом та Україною. Він вважає, що процес розвивається у правильному напрямку. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель нагадала, що попереду багато роботи, але з оптимізмом зазначила, що у сторін, які домовляються, є «воля до рішення». «При всіх проблемах, на які ми дивимось реалістично, я дуже задоволена зустріччю», — зазначила вона. Німецька канцлерка зазначила, що учасникам зустрічі шляхом прямого діалогу вдалося подолати, як вона окреслила, «часи затишшя» в процесі мирного врегулювання на Донбасі. 
Господар саміту Емманюель Макрон також високо оцінив результати форуму: «Я хочу відзначити політичну сміливість та рішучість, яку продемонстрував український президент». Макрон залишив пресконференцію, обійнявши Зеленського за плечі, як давнього товариша. 
 
Стосовно вражень від першої зустрічі з російським президентом, то Володимир Зеленський уже після завершення саміту заявив, що з Володимиром Путіним складно вести переговори та домовлятися, але є зрушення з низки питань. За словами глави України, Путін розкладає всі питання на деталі, з огляду на що доводиться відрегульовувати кожне слово.
 
«Я просто інша людина, я швидка людина, я такий, що раз-раз — і домовились. А тут по-іншому, інша, скажімо так, природна біомеханіка», — сказав Зеленський.
 
Він також додав, що в майбутньому стане зрозуміло: можна домовлятися з російським президентом чи ні. При цьому Зеленський зазначив, що в ході Нормандського саміту відчув «поступки» з боку Путіна.