Червонi лiнiї для Зеленського: чого вимагали учасники всеукраїнського віче перед Нормандською зустріччю

10.12.2019
Червонi лiнiї для Зеленського: чого вимагали учасники всеукраїнського віче перед Нормандською зустріччю

Протестувальники підготувалися до тривалої облоги офісу президента.

«Газ із Росії — зашморг на шиї», «НАТО в кожну хату» — майоріло над 20-тисячною юрбою, об’єднаною єдиним духом патріотичного пориву українців, котрі прибули на Віче — застереження для президента Володимира Зеленського проти капітуляції України перед російським агресором. Доленосна зустріч лідерів держав — учасниць нормандського формату відбувається у понеділок у Парижі.

Віче з продовженням

Бунтівний «квартал» столиці, ймовірно, розгорнувся не на один день. 
 
Всеукраїнське Віче «Червоні лінії» для Зеленського розпочалось у неділю, 8 грудня, у Києві та інших містах України. Одну з локацій — на Банковій — одразу назвали доволі радикальною. Там зібралось трохи менше мiтингувальникiв, ніж на майдані Незалежності, однак більш підготовлених до гострих протистоянь. 
 
Варто зазначити: недільний акцент на тому, що, мовляв для традицій Майдану — це недостатня кількість мiтингувальникiв, робили як російські, так і українські провладні ЗМІ. 
 
Очевидно, це так. Тому для лідерів проукраїнської патріотичної опозиції: Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Святослава Вакарчука, Олега Тягнибока та ін. є ще одна серйозна задача: вирвати співвітчизників, особливо глибинку з лап моноінформаційного простору маніпуляцій, обману, темряви невідомості й безперспективності.
 
І те, в якій ситуації зараз перебуває Україна, чималою мірою сталось через один раз програну інформаційну війну на догоду олігархам і кланам, для яких Україна — лише хлібне місце для збагачення.
 
Підтримувати розвиток, зміцнення і якнайширше поширення, а не байдуже спостерігати або взагалі не звертати увагу на те, як ледь жевріють, перебуваючи на межі виживання, ЗМІ — носії української думки, української позиції, українського патріотизму та національного здорового егоїзму, аби не програвати далі цей бій у загальній битві за Україну. Адже опозиції про­українські ЗМІ необхідні так само, як і гвинтівці затвор. 
 
Бо вийшло так, що минулий тиждень провладні спікери виграли тиском, чисельністю, різноплановістю заяв у своїх різних масових інформресурсах. Заколисавши пильність, завуалювавши туманом істинне уявлення й гостроту сприйняття того, що насправді відбувається. 
 
А реальність така, що Росія під час нормандської зустрічі може пропонувати Україні відмовитись від окупованого Криму.
 
Таку думку в телеефірі висловив експерт Міжнародного інституту демо­кратій Євген Дикий.
 
«Наскільки мені відомо, це дійсно є частиною пакетної пропозиції, яку Росія намагається нав’язати Україні зараз. Це та пропозиція, від якої, на думку Путіна, ми не можемо відмовитись. І це дійсно пакетна пропозиція, яка включає наступне: де-факто відмову від Криму, росіяни достатньо розумні, тому вони не вимагають від нас де-юре зняти претензії на Крим, але просто не педалювати це. Час від часу ритуально щось казати, але не наполягати на реальному збереженні санкційного режиму щодо Криму і за якийсь час домовитись про подачу води, про подачу електроенергії, транспортні потоки, тобто формально не відмовляючись, але де-факто здати Крим. Це одна частина з цієї пропозиції», — розповів Євген Дикий.

«Варта на Банковій» — тест для правоохоронців

Хід першого дня акції ознаменувався виступами загартованих у Майданах політиків. Виступав на віче і Петро Порошенко. Основний лейтмотив заяв трибунів — не допустити капітуляції, жодних компромісів із Путіним. 
 
Увечері «Варта на Банковій» біля президентського офісу ці меседжі озвучила радикальніше. Там же протестувальники намагалися встановити сцену, але їм зробити цього не дали. 
 
У багатьох одразу це викликало паралелі з 2013 роком. На відміну від того, що в грудні 2013-го «Беркут» влаштував кривавий розгін акції біля адміністрації Януковича, цього разу силовики намагалися діяти акуратно. 
 
Як діятимуть далі під час нинішніх мітингів і наступних? Є певні фактори, які мають вплив і можуть це спрогнозувати. Зокрема, й позиція керівництва МВС. 
 
Питання в тому, якими можуть бути далі протести проти Зеленського? 
 
Напевне, все залежить від того, що привезе президент Зеленський із Парижа. Наразі очевидно лише те, що сітка інформаційної плутанини через можливе різновекторне трактування може почати плестись уже з порога президентського літака на українській землі. Бо й у влади, і в опозиції вимальовуватиметься своя правда.