Після інтерв'ю Зеленського Трамп назвав «Українагейт» вичерпаним

04.12.2019
Після інтерв'ю Зеленського Трамп назвав «Українагейт» вичерпаним

Дональд Трамп: «Дякую президенту Зеленському».

Президент США Дональд Трамп подякував президенту України Володимиру Зеленському за його слова щодо відсутності тиску під час телефонних переговорів, що спричинили в США так званий «Українагейт», чи «український скандал».

 

Про це Трамп написав у понеділок, 2 грудня, на своїй сторінці в соціальній мережі «Твіттер» у відповідь на оприлюднене інтерв’ю Зеленського, котре той дав кільком іноземним ЗМІ. На тлі заяв Зеленського Трамп вважає «закритою» тему щодо «Українагейту». 

Інтерв’ю Зеленського західним ЗМІ

Напередодні переговорів у нормандському форматі, запланованих на 9 грудня, Володимир Зеленський 30 листопада зустрівся з представниками кількох впливових закордонних ЗМІ. Текст розмови вийшов друком 2 грудня у двох тижневиках, американському «Тайм» та німецькому «Шпігель», та двох газетах, французькій «Монд» та польській «Газеті виборчій». 
 
Провідний інтерв’юер часопису «Тайм» Саймон Шусер подав свій звіт про зміст розмови із Зеленським під гучним заголовком «Я не довіряю абсолютно нікому». Так президент України відповів на запитання, чи довіряє він Володимиру Путіну напередодні переговорів у нормандському форматі.
 
Відповідаючи на запитання про відносини зi США на тлі скандалу з можливим імпічментом Дональда Трампа, Зеленський наголосив, що два президенти не вели розмову з позиції «послуга за послугу». Але зазначив, що блокування військової допомоги не вкладається в концепцію стратегічного союзництва. «Не хочу, щоб ми виглядали жебраками. Але ви маєте зрозуміти — у нас війна. Якщо ви наш стратегічний партнер, ви не можете взяти і щось заблокувати. Думаю, це про справедливість. Це не про «послуга за послугу», — цитує Зеленського «Тайм». 
 
Попри запевнення Зеленського, що на нього не було тиску з боку Трампа і що не було жодних домовленостей типу «послуга за послугу», але він і сам вдався до чогось подібного. Якщо в липні в телефонній розмові Трамп пропонував Зеленському: «Візьмись за Джо Байдена, і я допоможу тобі», то тепер Зеленський доволі прозоро натякає Трампу: «Я очищу тебе від звинувачень, які стали підставою для процедури імпічменту, а ти допоможи мені в перемовинах iз Росією». 
 
Усі чотири видання наводять слова Зеленського, що він вважає, що Дональд Трамп може допомогти Києву в переговорах iз Володимиром Путіним. «У США є прямі відносини з Росією. У них є вплив у Європі. Я думаю, що Дональд Трамп може поговорити з Володимиром Путіним і покінчити з цією трагедією», — заявив Зеленський, наголосивши, що його пріоритетом є «порятунок життів» на Донбасі.
 
Водночас він дав зрозуміти, що розраховує на допомогу США і в питанні повернення Криму. Мовляв, повернення півострова Україні повинне обговорюватися в «особливому» порядку в ході міжнародних переговорів за участю США. 

«Індульгенція» видана, а чи буде за неї подяка?

«Прощення гріхів» було адресоване не стільки Трампу, як Конгресу, де триває процедура імпічменту президента Трампа. Інтерв’ю Зеленського чоти­рьом виданням прокоментував не лише Дональд Трамп, а й держсекретар США Майк Помпео. 
 
«Гаряча новина: президент України знову заявив, що президент Трамп не зробив нічого поганого стосовно України, нашого спілкування та дзвінків. Якщо радикальні ліві демократи при своєму розумі, а це не так, то справу було б закрито!» — написав Дональд Трамп у «Твіттері». «Дякую президенту Зеленському», — додав президент США.
 
Помпео був конкретнішим. «Я розумію, що керівництво України хоче отримати допомогу від Сполучених Штатів Америки. Справді українське керівництво багато років хотіло отримати оборонну летальну допомогу від США за президентства Обами, а він кожного року відмовляв у наданні такої допомоги», — сказав держсекретар США в інтерв’ю Fox and Friends, коментуючи ремарку Зеленського. «А ця адміністрація — не один раз і не двічі, а тричі надавала зброю, оборонні системи, яких потребують збройні сили України, щоб захиститись від дій Росії на південному сході України, на Донбасі. Ми неухильно прагнемо цієї стратегічної мети. Ми підтримуємо народ України і його здатність себе захистити», — похвалився Помпео.
 
«Я пишаюсь тим, що ми робимо. Я цілком розумію, що президент Зеленський хотів би більше і швидше. Я це розумію. Однак ця адміністрація важко працює задля надання допомоги українській обороні», — додав Помпео. Але жодним словом не згадав про можливу політичну та дипломатичну допомогу Україні в її протистоянні з Росією.