За останні три роки майже 49 тисяч українців потрапили у трудове рабство: більшість у РФ

04.12.2019
За останні три роки майже 49 тисяч українців потрапили у трудове рабство: більшість у РФ

Заради заробітку українці готові ризикувати.

За останні три роки 49 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми, а з 1991 року близько 260 тисяч наших співвітчизників побували у статусі «живого товару». При цьому найбільше українці потрапляють у трудове рабство в Росії, повідомляє Бі-Бі-Сі. Видання посилається на результати дослідження, проведеного на замовлення представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні.
 
Абсолютна більшість українців (94%), які постраждали від торгівлі людьми, це ті, хто потрапив у трудове рабство. Більша частина постраждалих (65%) зазнали експлуатації на території сусідньої Росії. Попри це, як свідчить опитування, 13% українців готові погодитися на ризиковану пропозицію щодо роботи за кордоном, яка може при­звести до рабства. Водночас 11% українців готові працювати без офіційного працевлаштування, 5% готові працювати у закритих приміщеннях, без змоги залишити робоче місце.
 
Усього за кордоном, за даними дослідження, працювало більше одного мільйона українців. При цьому кожен третій трудовий мігрант з України працював нелегально. У кожній десятій українській родині хтось і зараз працює за кордоном.
 
Найбільш бажаними країнами для роботи українці називають Німеччину — 43%, Польщу — 35%, Чехію — 23%, Італію — 19%, Канаду — 10%. Росія навіть на шостому році війни залишається бажаним місцем для заробітків для 9% опитаних. І це — попри відсутність верховенства права в цій країні, попри ризик потрапити в рабство або за ґрати. Бо знання російської мови все-таки лишається вагомим аргументом, аби їхати на заробітки саме до цієї країни. 
 
Дослідження провела компанія Info Sapiens на замовлення МОМ в Україні методом особистого інтерв’ю у червні-серпні 2019 року. Опитали 2 тисячі респондентів.