Путін підписав закон, який дозволяє визнавати громадян «іноземними агентами»

04.12.2019
Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який дозволяє визнавати «іноземними агентами» фізичних осіб. Документ опублікований увечері понеділка, 2 грудня, на офіційному інтернет-порталі правової інформації.
 
Законопроєкт був ухвалений нижньою палатою російського парламенту в остаточному, третьому, читанні 21 листопада. Рада Федерації схвалила його 25 листопада. 
 
Закон передбачає, що «іноземними агентами» можуть бути визнані фізичні особи, які поширюють матеріали засобів інформації, що ви­знані «іноземними агентами», або беруть участь в їх створенні, а також отримують гроші або майно з-за кордону чи від російських юридичних осіб, що фінансуються з іноземних джерел. Таке формулювання дозволяє припустити, що закон може бути застосований, наприклад, до людей, які в соціальних мережах репостять повідомлення ЗМІ, визнаних «іноземними агентами».
 
Вести реєстр іноземних ЗМІ, що виконують роль «іноземного агента», доручили міністерству юстиції, яке погоджує свої дії з міністерством закордонних справ Росії, повідомляє «Радіо «Свобода».
 
Сполучені Штати стурбовані поправками до російського законодавства, згідно з якими «іноземними агентами» можуть бути визнані фізичні особи. Речниця Держдепартаменту Морґан Ортаґус написала в «Твіттері», що схвалені російським парламентом поправки можуть бути використані «для придушення незалежних голосів».
 
«Ми закликаємо Росію дотримуватися своїх зобов’язань у питанні свободи слова, відданість яким підтвердив Лавров на конференції ОБСЄ з питань свободи ЗМІ», — написала Морґан Ортаґус.
 
Раніше 19 міжнародних журналістських і правозахисних організацій, серед яких «Міжнародна амністія» (Amnesty International), «Відстежування людських прав» (Human Rights Watch), «Репортери без кордонів», Міжнародна федерація за права людини (FIDH)  та Комітет захисту журналістів, закликали владу Росії відмовитися від поправок до закону про «ЗМІ — іноземних агентів». Відкритий лист Володимирові Путіну iз закликом не підписувати законопроєкт надіслали представники російської інтелігенції. Президент проігнорував ці заклики. 
 
Президент «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» Джеймі Флай раніше заявив, що схвалені Державною думою Росії поправки до законодавства є серед «небезпечних, все активніших зусиль, спрямованих на переслідування журналістів медіакорпорації «Радіо Вільна Європа / Радіо «Свобода» та інших іноземних ЗМІ» і є «черговим кроком до того, щоб громадяни Росії отримували тільки схвалену Кремлем інформацію».