До 11 грудня буде оголошено вартість пробного ЗНО

04.12.2019
До 11 грудня буде оголошено вартість пробного ЗНО

У березні можна буде потренуватися перед справжнім іспитом. (Фото з сайта zoda.gov.ua.)

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив інформацію щодо проведення пробного Зовнішнього незалежного оцінювання. Воно, нагадаємо, проходить задля ознайомлення всіх охочих із процедурою проведення ЗНО, структурою та змістом тестового зошита, порядком доступу до пункту тестування та робочого місця. Пробне ЗНО є платним, вартість тестування з конкретного предмета для одного учасника буде оголошено до 11 грудня 2019 року. В минулому році, нагадаємо, це коштувало 132—139 грн за один тест у залежності від регіону, в 2018-му — 129—137 грн. Отже, є сенс орієнтуватися на ці цифри і надалі. 
Реєстрація для участі у пробному Зовнішньому незалежному оцінюванні триватиме з 3 до 24 січня 2020 року на сайті відповідного регіонального Центру оцінювання якості освіти. Для всіх зареєстрованих учасників пробного ЗНО буде створено інформаційні сторінки на цих сайтах, там же до 2 березня буде розміщено інформацію про час і місце проведення пробного ЗНО, а згодом — результати тестування.
Майбутні абітурієнти зможуть по­практикуватися у складанні тестів iз двох предметів. Зокрема, з української мови і літератури (пробне тестування відбудеться 21 березня 2020 року), та історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, а також з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької та французької). Оскільки пробна сесія з цих предметів відбудеться в один день — 28 березня, то обрати можна лише один із них. 
В Українському центрі оцінювання  якості освіти наголошують, що особи, які забажають взяти участь у пробному тестуванні, матимуть можливість дізнатися правильні відповіді до завдань пробного тестування та отримати «свій результат», відповідно оцінити рівень своїх навчальних досягнень. А також це допоможе психологічно налаштуватися на прохо­дження зовнішнього незалежного оцінювання та навчитися ефективно розподіляти час при виконанні завдань.
Для отримання результатів пробного ЗНО кожному учасникові потрібно буде занести свої відповіді на спеціальний сервіс «Визначення результатів пробного зовнішнього незалежного оцінювання» у такі терміни: 21—23 березня (українська мова і література); 28—30 березня (історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, а також англійська, німецька, французька та іспанська мови). Результати тестування з української мови і літератури буде оприлюднено на інформаційних сторінках учасників 27 березня, з інших предметів — 3 квітня 2020 року.
Нагадаємо, щороку на пробне ЗНО реєструються приблизно 200 тисяч учасників. Зазвичай, найактивніше участь у цій «репетиції» беруть школярі у Києві, Львівській, Дніпропетровській, Одеській та Харківській областях. Більшість із них пишуть тести з української мови і літератури, також популярністю користуються математика, історія України та англійська мова. 

ДО РЕЧІ

За результатами щомісячного опитування Omnіbus Іnfo Sapіens, 58% школярів згодні або, швидше, згодні з тим, що система ЗНО забезпечує справедливі умови вступу для всіх абітурієнтів. Також більше половини опитаних (58%) погоджуються, що завдяки системі ЗНО вступники з різних населених пунктів мають рівні можливості вступити до найкращих вишів, повідомляє Освіта.ua. «Запровадження ЗНО стало однією з найбільш успішних реформ незалежної України. Щоразу соціологічні опитування демонструють високий рівень підтримки та довіри суспільства до ЗНО, а особливо серед тих, хто особисто або ж через родичів стикався із ЗНО, — коментує Єгор Стадний, заступник міністра освіти і науки України. — МОН поширюватиме практику застосування ЗНО заради забезпечення справедливого доступу до вищої освіти. Водночас триває постійна робота над удосконаленням змісту тестових завдань для того, щоб ЗНО виявляло об’єктивний рівень знань та, що дуже важливо, вмінь застосовувати ці знання».