Українська стрічка «Анна» виборола британську кінопремію

04.12.2019
Українська стрічка «Анна» виборола британську кінопремію

Анастасія В’язовська — Анна (по фільму).

Тема війни на сході України викликає у когось непідробний інтерес, а хтось відмахується від неї, як від мухи у Спасівку.
 
 
Наші політики намагаються переконати українців, що ми вже набридли Заходу з нашими проблемами.
 
 
Та раптом виявилося, що ця тема й далі викликає неабияку цікавість глядачів та знавців кінематографа у Західній Європі, про що свідчить нагорода, яку днями здобув наш фільм — Британську незалежну кінопремію в категорії «Найкращий короткометражний фільм».
 
Йдеться про стрічку «Анна» — історію матері-одиначки, яка проживає на території України, охопленій війною. Варто зазначити, що у цій категорії було представлено три сотні фільмів, а до номінації дійшло 17, тож було, що називається, з чого вибрати.
 
Фільм створено інтернаціональною групою (адже це копродукція Британії, Ізраїлю та України — студій 168 Wardour Filmworks і Blue Shadows Films та української компанії «Ессе Продакшн Хаус»). Режисер фільму — Декель Беренсон має українське коріння, адже його бабуся народилася в Хусті, тож для нього важливо було, щоб знімальна група була саме українською і займалася усім процесом — від зйомок до постпродакшену (оператор — Володимир Іванов, художник — Кара Балеян, режисер монтажу — Єгор Трояновський). «Уперше я відвідав Україну в 
2012 р. Я був у захваті від поєднання східних і західних традицій та від людей в країні», — поділився спогадами режисер. 
 
Сюжет фільму, на перший погляд, тривіальний: Анна, мати-одиначка, живе серед хаосу війни, але прагне якихось змін у своєму житті. Почувши по радіо рекламу, вона йде на вечірку, на якій іноземці шукають амурних пригод. Головні ролі у стрічці зі­грали досвідчена актриса театру і кіно Світлана Барандич та молода, але дуже талановита Анастасія В’язовська, а також американський актор Ерік Р. Гілієт.