Українська асоціація футболу назвала кращих гравців року

04.12.2019
Українська асоціація футболу назвала кращих гравців року

Президент УАФ Андрій Павелко вручає відзнаку кращого футболіста 2019 року в Україні бразильському «гірнику» Тайсону. (Фото пресслужби УАФ.)

Підбивати підсумки року Українська асоціація футболу вирішила в один день iз проведенням церемонії вручення «Золотого м’яча» кращому футболісту планети.
 
Хоча, на думку головного тренера «Динамо» Олексія Михайличенка, у той день можна було б провести поєдинки вітчизняної прем’єр-ліги за участі колективів, які минулого четверга грали свої матчі Ліги Європи.
 
«І «Олександрія», і «Динамо» могли б краще підготуватися до поєдинків 16-го туру. І один день дуже важливий у підготовці, зважаючи на насичений ігровий календар. Багато футболістів отримують ушко­дження через перенавантаження. Проте у понеділок грати не можна, адже УАФ запланувала підбиття підсумків року, хоча попереду ще два тури в чемпіонаті та один — у єврокубках», — наголосив Михайличенко.
Не виключено, що наявні розбіжності між «Динамо» та УАФ послужили тому, що жоден із гравців біло-синьої команди не прибув до НСК «Олімпійський» на церемонію «Футбольні зірки України»-2019, хоча п’ятеро динамівців претендували на перемогу в різних номінаціях. Так, Сергій Сидорчук та Георгій Цитаїшвілі були номінантами в категорії «кращий гол сезону», Георгій Бущан перебував серед претендентів на звання кращого голкіпера, Віталій Миколенко — кращого молодого футболіста, а Віктор Циганков — кращого гравця року.
У підсумку, переможцем у своїй номінації став Миколенко, котрий, до слова, напередодні урочистостей, у матчі УПЛ, отримав травму. Можливо, саме цей факт і спонукав головного тренера «біло-синіх» вдатися до критики організаційних підходів УАФ.
Зрештою, без динамівців гала-вечір вийшов не зов­сім повноцінним. Особливо сиротливо виглядала під час нагородження складена з гравців «Шахтаря» та «Динамо» символічна збірна українського чемпіонату, в якій були відсутніми п’ятеро представників столичного клубу.
При цьому нагороду кращого тренера року — за яскраве подолання євровідбору — отримав очільник національної збірної України Андрій Шевченко. Звання кращого голкіпера 2019 року дісталося воротарю «Шахтаря» Андрію П’ятову. Першу ж нагороду урочистої церемонії вручили капітану «гірників» — бразильцю Тайсону, котрого Андрій Шевченко назвав окрасою українського чемпіонату. А звання кращої футболістки року в Україні виборола Дар’я Апанащенко, котра на позиції форварда останні кілька сезонів захищає кольори чемпіона країни — харківського «Житлобуду-1».
Цікаво, що представниці жіночого футболу — 16-річній Надії Іванченко — дістався головний приз у номінації «кращий гол року», котрий представниця ФК «Ладомир» та збірної України (до 17 років) забила у ворота Сербії під час матчу кваліфікації Євро-2020. 
«Для мене перемога в номінації «Гол року» стала несподіванкою. Голи Сидорчука й Цітаїшвіли були також неперевершеними. Я дякую всім, хто голосував за мій гол. Дуже рада, що ця нагорода саме в моїх руках», — відзначила Іванченко.
* * *
Щодо володаря «Золотого м’яча», то головну індивідуальну відзнаку в світовому футболі прогнозовано отримав аргентинський геній із «Барселони» Ліонель Мессі. Кілька місяців тому ФІФА назвала його найкращим футболістом року. Аналогічною у виборі була й колегія «Франс Футболу». Тож у свої 32 роки невтомний бомбардир «гранатово-синіх» отримав уже шостий за ліком «Золотий м’яч».