У зоні ООС набув чинності новий порядок перетину лінїї розмежування

29.11.2019
За минулі дві доби офіційно зафіксовано 21 випадок порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил iз заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, із гранатометів різних систем, стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів та протитанковими керованими ракетами (ПТКР). 
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Старогнатівки, Березового, Мар’їнки, Красногорівки, Водяного, Широкиного.
 
На Луганщині, в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», противник здійснив обстріли поблизу Південного, Шумів, Попасної, Луганського, Новолуганського, Кримського, Новотошківського, Троїцького.
 

ДОВІДКА «УМ» 

Змінено порядок в’їзду осіб та переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях. У новому документі йдеться, що в’їзд/виїзд осіб, у тому числі транспортних засобів, за допомогою яких вони переміщуються, а також переміщення товарів на тимчасово окуповані території та з таких територій здійснюється винятково через визначені контрольні пункти.
 
Їх кількість та місцезнаходження визначаються рішенням командувача Об’єднаних сил. Для перетину лінії розмежування іноземцями та особами без громадянства необхідно пред’явити будь-який документ, визначений статтею 15 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» і мати дозвіл фізичній особі.
 
Громадяни України в напрямку тимчасово окупованої території можуть слідувати за умови пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, тимчасового посвідчення громадянина України на підставі дозволу фізичній особі.
 
Також діють вимоги щодо неповнолітніх українців. Громадяни України, які не досягли 14-річного віку, прямують на тимчасово окуповані території за паспортом громадянина України для виїзду за кордон або свідоцтвом про народження, а громадяни України віком від 14 до 16 років — за паспортом громадянина України або паспортом громадянина України для виїзду за кордон із дотриманням вимог пунктів 3-6 Правил, передбачених постановою Кабміну від 27 січня 1995 р. № 57. Дозвіл фізичній особі видається тому, хто здійснює супровід.
 
Варто додати, що нотаріально посвідчена згода другого з батьків (усиновлювачів) не вимагається у разі, коли дитина повертається на ТОТ у супроводі того законного представника, з яким здійснила виїзд.
 
Крім того, з метою забезпечення права громадян України на освіту надано можливість в’їзду на ТОТ та виїзду з неї громадян України віком від 14 до 16 років, які навчаються у закладах освіти на контрольованій українською владою території, без супроводу законних представників, які проживають на ТОТ, — за наявності документа, що підтверджує навчання у закладі освіти на контрольованій території України та на підставі дозволу фізичній особі.
 
Також варто зазначити, що в’їзд на тимчасово окуповану територію України громадян України, які виїхали з цієї території для оформлення документів, здійснюється за умови пред’явлення довідки, виданої територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС.