На місцевих виборах у Гонконгу перемогла демократична опозиція

26.11.2019
На місцевих виборах у районні ради Гонконгу, які відбулися у неділю, 24 листопада, місцеві демократи вщент розгромили комуністичних пропекінських кандидатів і здобули історичну перемогу, пише найвпливовіша місцева газета «Сауз Чайна Морнінг Пост» (South China Morning Post). За даними місцевої телерадіомовної компанії RTHK, опозиційні кандидати отримують 390 місць iз 452.
 
 
Якщо до цього пропекінські депутати становили 75% від складу місцевих рад, то тепер у них 392 місця з 452 належать місцевим демократам.
 
 
Демократичні сили відтепер будуть мати більшість у 17 iз 18 місцевих рад. І більшість iз них — молоді люди, учасники протестів проти впливів на Гонконг центральної влади Китаю, які тривають останні пів року.
 
Вибори відбулися без інцидентів і за рекордно високої активності виборців — 71,2%, тоді як на попередніх виборах явка становила лише 47%. 
 
Районні ради не мають законодавчих повноважень. Вони виконують функцію дорадчих органів для ухвалення рішень місцевого масштабу. Втім результати виборів на тлі протестів можуть послужити показником того, який характер матимуть майбутні вибори до більш впливової Законодавчої ради та на керівні посади.
 
Результат виборів також розглядають як вотум недовіри чинній адміністрації Гонконгу на чолі з Керрі Лам, яку підтримує Пекін. Сама Керрі Лам також визнала після оприлюднення результатів голосування, що розглядає поразку як віддзеркалення невдоволення людей поточною ситуацією та глибинними суспільними проблемами. Вона заявила, що влада буде «сумирно дослухатись» до громадської думки. 
 
У Пекіні, натомість, заявили, що підтримують главу адміністрації Гонконгу Керрі Лам, незважаючи на електоральний провал. Стратегія Пекіна полягає в тому, щоб всіляко замовчувати перемогу демократів у центральних китайських ЗМІ та всіляко мінімалізувати значимість місцевих виборів. 
 
Гонконг, за домовленістю з Великою Британією, з 1997 року став частиною Китаю, але за закріпленим тоді принципом «одна країна — дві системи». Він гарантує населенню адміністративного регіону свободи, які не діють у КНР, зокрема свободу ЗМІ та зібрань. Однак протестувальники в Гонконгу звинувачують уряд у Пекіні в дедалі більшому обмеженні гарантованих основних прав, як-от свобода думки та преси.