Один загиблий захисник України, 29 атак бойовиків, нові снаряди від РФ: зведення ООС за три доби

26.11.2019
За минулi три доби офіційно зафіксовано 29 випадків порушення режиму вогню збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми посіпаками.
 
Противник обстрілював позиції підрозділів Об’єднаних сил iз заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, із гранатометів різних систем, стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів i протитанковими керованими ракетами (ПТКР). 
 
На Донеччині, в зоні, за яку несе відповідальність оперативно-тактичне угруповання «Схід», ворог обстріляв позиції Об’єднаних сил неподалік Тарамчука, Красногорівки, Березового, Водяного, Мар’їнки, Пісків, Верхньоторецького.
 
На луганському напрямку, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», противник здійснив обстріли поблизу Луганського, Новолуганського, Південного, Шумів, Новгородського, Причепилівки, Зайцевого.
 
22 листопада поранення внаслідок обстрілів отримав один наш захисник. Як повідомило інформаційне агентство Міністерства оборони «Армія Інформ», противник застосував снаряди з уражувальними елементами різної структури.
 
Український захисник зазнав близько 50 осколкових уражень по всьому тілу. Під час їхнього видалення з допомогою медичного магнітного інструмента половина осколків не магнітилася. За словами військових медиків, це перший випадок у їхній практиці, коли вражальні елементи від снаряда мають різну структурну основу.
 
Здебільшого їх усі видаляють магнітним інструментом або звичайним способом. Сам поранений боєць розповідає, що це був снаряд, який вибухнув у повітрі на невеликій висоті, після чого дрібні осколки почали вражати особовий склад, який перебував під епіцентром вибуху.
 
Цього ж дня під час виконання службових обов’язків у районі проведення Операції об’єднаних сил у дорожньо-транспортній пригоді загинув командир батареї 15-го реактивного артилерійського полку, старший лейтенант Богдан Шацький. Пресслужба полку повідомила, що Богдан Шацький родом із села Михля Ізяславського району на Хмельниччині, був випускником Львівської військової академії. 
 
Стали відомі подробиці поранення українських військовослужбовців у четвер, 21 листопада. У селі Шуми на Донеччині противник атакував ракетою військовий автомобіль.
 
У ході виїзду слідчої групи на місце інциденту з’ясувалося, що автомобіль був підбитий із протитанкового керованого ракетного комплексу «Фагот». Машина забезпечення просто розвозила продукти харчування і воду для військовослужбовців на дальні позиції. За попередніми даними, пуск ракети здійснювався з відстані близько 2,5 км. На такій дальності керувати боєприпасом дуже важко.
 
Оператор ворожого ПТРК намагався «завести» ракету саме в кабіну, але чітко не розрахував відстань і влучив у дерев’яний борт кузова. Нагадаємо, троє військовослужбовців отримали контузію. Серед них — одна жінка. Зараз вони перебувають на лікуванні у військовому госпіталі. 
 
24 листопада близько 18.00 російські окупанти обстріляли позиції підрозділів Об’єднаних сил у районі Березового Донецької області з великокаліберних кулеметів із застосуванням трасуючих та бронебійно-запалювальних боєприпасів.
 
Росіяни одночасно вели вогонь і по цивільній інфраструктурі дачного масиву. Внаслідок обстрілу загорілася суха трава. Сильний вітер призвів до швидкого поширення пожежі, яка перекинулась на розташоване неподалік дачне селище.
 
Майже вщент вигоріли шість будівель. Військовослужбовцям Об’єднаних сил вдалося оперативно евакуювати цивільне населення та близько опівночі локалізувати пожежу. Жертв немає. 

А ТИМ ЧАСОМ...

За інформацією розвідки Об’єднаних сил, із 16 по 22 листопада 2019 року втрати збройних формувань Російської Федерації становили 19 осіб. 9 окупантів було ліквідовано, а ще 10 осіб — це санітарні втрати. Також минулого тижня російські окупаційні війська втратили один БПЛА. Військовослужбовці Об’єднаних сил дають адекватну відповідь, відкриваючи вогонь по противнику у разі загрози їхньому життю та здоров’ю і спробах захоплення територій або проникнення ворожих розвідувально-диверсійних груп.
 

ДО РЕЧІ 

У районі розведення сил біля населених пунктів Петрівське і Богданівка Волноваського району Донецької області силами Державної служби надзвичайних ситуацій розпочато роботи з демонтажу фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення. Наступного дня після розпочатих українською стороною робіт бойовики терористичної організації «ДНР» через підконтрольні їм сепаратистські ЗМІ також заявили про початок демонтажу фортифікаційних споруд. За словами бойовиків, завершити демонтаж фортифікацій вони планують 4 грудня.