Директору ДБР Роману Трубі закидають прислужництво

22.11.2019
Директору ДБР Роману Трубі закидають прислужництво

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба опинився у центрі неабиякого скандалу: невідомі оприлюднили записи нібито його заангажованих розмов із різними посадовцями про хід розслідувань тих чи інших кримінальних проваджень, проведення обшуків тощо.
 
 
При цьому з аудіозаписів випливає, що пан Труба є слухняним виконавцем волі Банкової (зокрема, глави офісу президента Андрія Богдана), а не незалежним керівником ДБР.
 
 
Записи виклали на спеціально створеному для цієї мети Telegram-каналі під назвою «Трубу прорвало» ще 19 листопада, на який лише протягом доби підписалося 10 тисяч осіб. На записах одного зі співрозмовників людина з голосом, схожим на голос Труби, називає «Андрій Йосипович» (автори канала переконані, що йдеться про керівника офісу президента Андрія Богдана. — Ред.).
 
 
В іншій розмові нібито директор ДБР обговорює з іншим чоловіком «підозру по Уляні» (ймовірно, йдеться про ексочільницю МОЗ Уляну Супрун. — Ред.) і просить «підготувати довідки», бо він іде на «доповідь до Володимира Олександровича» (ймовірно, йдеться про президента Зеленського. — Ред.). 
 
Серед іншого, на записах обговорюють, що заступники Труби фігурують на плівках НАБУ, знятих у кабінеті скандально відомого судді Вовка. А ще зафіксовано голос, схожий на голос заступника керівника офісу президента Андрія Смирнова, який дає вказівки Трубі, кого треба допитати, кого «підвісити», а кого «доганяти».
 
Тоді як слухняний Труба нібито наказує зупинити обшуки на підприємствах бізнесмена Костянтина Жеваго, а також не чіпати ПриватБанк і Нацбанк під час візиту до України представників МВФ, а також бідкається кураторам з офісу Зеленського, що п’ятий президент Петро Порошенко не прийшов на допит. У розмовах із кураторами з Банкової Труба нібито постійно наголошує, що «справи Порошенка» є для нього пріоритетними. 
 
«Андрію Йосиповичу, я тобі обіцяю, я все зроблю. Щоб ти зрозумів, у мене 25 слідчих, я не можу всю країну ними перевернути. Але ця справа для нас пріоритетна», — каже голос, схожий на голос директора ДБР. І додає, що «15 справ на експрезидента подав 10 днів тому».
 
Уже наступного дня після оприлюднення записів на Telegram-каналі «Трубу прорвало», у середу, директору ДБР довелося виправдовуватися під час спільного брифінгу з генпрокурором Русланом Рябошапкою. Тож, перш за все, пан Труба назвав ці записи провокацією, але відмовився коментувати, чи там звучить саме його голос.
 
«Я давно очікував (провокацій. — Ред.), і я впевнений, що на тому не буде поставлено крапку. Ці публікації — це фейк і провокація. Вони мене не зламали. Я не буду коментувати жодних фейків і провокацій. Чи буду подавати у відставку? Не буду», — сказав директор бюро.
 
І хоча журналісти декілька разів спитали, чи дійсно глава офісу президента пан Богдан не давав йому жодних вказівок щодо підозр чи обшуків, Роман Труба щоразу переводив розмову на те, яким ефективним і незалежним є ДБР і що наразі слідчими бюро готуються нові підозри у «багатьох резонансних провадженнях». А ще нагадав, що ще у вересні в його кабінеті знайшли «прослушку», після чого було відкрито кримінальне провадження, результати розслідування якого невдовзі повідомлять.
 
Також пан Труба запевняє, що його діяльність і діяльність ДБР повністю відкриті, і він «ні від журналістів, ні від своїх працівників не приховує жодного факту». Мовляв, на нього «ніхто з політичних діячів і керівників держави не впливав».
 
У свою чергу, генпрокурор Руслан Рябошапка заявив про відкриття слідчими окремого кримінального провадження задля дослідження законності різних записів і так званих зливів у соцмережі.
 
«Давайте спочатку зрозуміємо, наскільки ці аудіозаписи є аутентичними, оскільки в сучасному світі і за сучасного розвитку технологій очевидно, що скомпілювати можна все що завгодно», — наголосив очільник ГПУ журналістам.