Оголошено склад української збірної з біатлону на етап Кубка світу-2019/2020 у Шушені

20.11.2019
Оголошено склад української збірної з біатлону на етап Кубка світу-2019/2020 у Шушені

Наближення зимових холодів і наступні чотири місяці — час виходу на велику спортивну арену майстрів біатлонної справи, якi значну частину року перебувають у тіні. Наприкінці листопада у шведському Остерсунді відбудуться перші в сезоні гонки Кубка світу.
 
А днями наставники української збірної оголосили склад на стартовий етап КС-2019/2020, куди у складі чоловічої команди поїдуть Артем Прима, Дмитро Підручний, Руслан Ткаленко, Артем Тищенко, Антон Дудченко та Тарас Лелюк, а жіночу збірну представлятимуть Віта та Валя Семеренки, Юлія Джима, Анастасія Меркушина й Дар’я Блашко.
 
Остання — нове для українського біатлону обличчя, адже, перш ніж після дворічного карантину стати під синьо-жовтий прапор, Блашко захищала кольори збірної Білорусі.
 
Останні два роки через особливості зміни спортивного громадянства Дар’я не мала змагальної практики, проте в спортивній конкурентній боротьбі на передсезонних стартах виборола собі місце в заявці «синьо-жовтих» на перший етап Кубка світу, витіснивши з елітної п’ятірки ветерана української команди Олену Підгрушну.
 
Аби зрозуміти ступінь готовності збірниць до сезону, тренерський штаб української жіночої команди на чолі з її новим наставником Олексієм Лесніковим відрядив на представницькi міжнародні старти до норвезького Шушена одразу 13 біатлоністок.
 
В умовах, коли лідери збірної готувалися до сезону за індивідуальною програмою (сестри Семеренко — під керівництвом Григорія Шамрая, а Юлія Джима — під наглядом Уроша Велепця), спринт та масстарт у Норвегії виглядали оптимальним рішенням для створення стартової заявки на КС.
 
Уже після спринтерських перегонів у тренерському штабі переконалися, що на місце в елітній «п’ятірці» без подальшого відбору заслуговують Віта Семеренко та Юлія Джима, котрі завершили гонку, де перемогла італійка Ліза Віттоцці, на четвертій та 14-й позиції, відповідно.
 
Три інші кандидатури «на Остерсунд» відібралися за результатами мас-старту, де краще поміж інших вітчизняних біатлоністок дистанцію пройшли Валентина Семеренко, Блашко та Меркушина.
Відзначимо, що капітан «золотої» олімпійської четвірки Олена Підгрушна в обох гонках фінішувала нижче від своїх конкуренток, тож у кращому випадку зможе поїхати на стартовий етап КС до Швеції як запасна. 
 
Як пояснив президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак, оптимально підгодовуватися до старту сезону Підгрушній завадили проблеми зі здоров’ям, відтак надолужувати згаяне їй доведеться через етапи Кубка IBU.
 
Неоднозначне враження на тренерський штаб справив виступ у Шушені Надії Бєлкіної. Показавши у спринті третій поміж українок результат, у мас-старті вона взагалі не дісталася фінішу. Вочевидь, як і більш досвідчена її колега по збірній, Надія підтягуватиме свою форму на других за статусом біатлонних стартах.
 
Щодо чоловічої збірної України, то в повному складі вона проігнорувала контрольні гонки в Шушені, оскільки, за словами очільника ФБУ, словацький наставник «синьо-жовтих» Юрай Санітра не закладав у план підготовки команди цей норвезький старт. А те, що персональна система підготовки Санітри приносить результат, яскраво продемонстрував минулий сезон, у якому Дмитро Підручний уперше в історії українського біатлону здобув «золото» чемпіонату світу.