У Києві вшанують грузинського композитора, який засуджував агресію РФ

19.11.2019
У Києві вшанують грузинського композитора, який засуджував агресію РФ

Гію Канчелі у Києві покажуть у документальному кіно. (Архівне фото.)

Сумним днем для поціновувачів справжньої музики стало 2 жовтня, коли після тривалої хвороби на 85-му році життя помер у Грузії, де лікувався в одній із тбіліських клінік, Гія Канчелі — знаний композитор сучасності. Він написав музику до вистав Роберта Стуруа та фiльмiв Георгiя Данелiя. Зокрема, отримав премію «Ніка» за найкращу музику до фільму «Кін-дза-дза».
 
Гія Канчелі засуджував агресивну політику Росії як проти Грузії, так і проти України. Зокрема, на авторському концерті у Києві 14 травня 2015 р. композитор, дякуючи слухачам за відчуття його музики, додав: «Я дуже хочу, щоб ми — і українці, і грузини — звільнились від опіки «старшого брата». Казав, що події, пов’язані з Україною, змусили його переглянути багато переконань, тому довгі роки не відвідував Росію, незважаючи на те, що мав там багато друзів.
 
З 1991 року він мешкав за кордоном, спочатку в Німеччині, а з 1995 року, на запрошення фламандського Королівського симфонічного оркестру, — в Антверпені, але часто прилітав на батьківщину. Відвідував Україну. Приїздив 2014 році у Львів на двадцятий фестиваль «Контрасти», де виконувалися його Симфонія №7 «Епілог» та Літургія для альта з оркестром 
«Оплаканий вітром». 
 
Ще коли Гія Канчелі був живий, у Києві планували представити у концерті його цикл «Мініатюри для кларнета і фортепіано — музика театру і кіно». Світова прем’єра проєкту відбулася у рамках Міжнародного фестивалю Odessa Classics—2019. Ці 18 мініатюр звучатимуть у Національній музичній академії імені Петра Чайковського 25 листопада в рамках вечора пам’яті грузинського композитора і друга України.
 
Імпреза поєднає концерт і показ документального кіно від канадської режисерки Ольги Антмон та її чоловіка, знаного канадського телеведучого Грегора Антмона «Гія Канчелі: «Я не любив кларнет».
 
Свої «Мініатюри...» Гія Канчелі присвятив близькому другу — все­світньо відомому кларнетисту Юліану Мілкісу, який, власне, і зіграє у Києві. Складно повірити, але до того, як композитор почув гру Юліана Мілкіса, він не любив цей інструмент. Після їхнього знайомства Канчелі присвячував Юліану Мілкісу свої твори, дружба тривала 23 роки.
 
«Мініатюри для кларнета і фортепіано — музика театру і кіно» грузинського композитора вже знають і вподобали слухачі 22 країн світу. Партію фортепіано виконуватиме Поліна Осетинська.