Жіноча збірна України розпочала відбір на Євробаскет-2021 з новим наставником і старим лідером

19.11.2019
Жіноча збірна України розпочала відбір на Євробаскет-2021 з новим наставником і старим лідером

Як і раніше, Аліна Ягупова — беззаперечний лідер баскетбольної жіночої збірної України. (Фото з сайта xsport.ua.)

Два попередні відбори на континентальну першість баскетбольна жіноча збірна України проводила в одній групі з чинним на той час чемпіоном Європи.
 
 
Утретє поспіль подібного подарунка спортивна доля вирішила не дарувати українській команді, проте говорити, що «синьо-жовтим» пощастило з жеребом, теж не доводиться.
 
 
Із огляду на регалії, фаворитом нашої групи вважається бронзовий призер ЧЄ-2017 — збірна Бельгії, котра в стартовому турі євровідбору екзаменувала саме українську команду. 
 
 
Свій відбір на Євробаскет-2021, господарювати на котрому будуть дві найсильніші збірні континенту — Іспанія та Франція, вітчизняні баскетболістки розпочали з новим наставником та ще й у доволі оновленому складі. Тож не дивно, що гра з бельгійками принесла українській збірній не надто багато приємних емоцій.
 
Непогану гру «синьо-жовтим» удалося показати лише в другій чверті, коли їхнє відставання від місцевої збірної скоротилося до чотирьох очок. В інші ж миттєвості протистояння українські збірниці виглядали розгубленими та спантеличеними — чого лише вартий початок двобою, коли за перші шість хвилин гості заробили лише два очки.
 
«Немає нічого доброго, коли програєш поєдинок. Нам бракувало досвіду, у зв’язку з чим були безглузді помилки. У захисті не завжди вистачало концентрації на усі 24 секунди, часто залишали одну суперницю під кільцем», — так оцінив фіаско бельгійкам (66:83) головний тренер збірної України Срджан Радулович.
 
Після відверто невдалого ЧЄ-2019, де під орудою Горана Бошковича наша  команда не змогла вийти з групи, у Федерації баскетболу України для жіночої команди знайшли іншого тренера-легіонера, котрим і став чорногорець Радулович.
 
Особливих можливостей познайомитися до старту єврокваліфікації-2021 з командою у балканського наставника не було, відтак процес «обкатки» складу, де з’явилося чимало нових виконавиць, та знайомство тренера з підопічними відбуватиметься вже по ходу відбору.
 
І нехай лідером «синьо-жовтих», як і раніше, залишається неперевершена Аліна Ягупова, самотужки їй серйозних суперників усе ж не здолати.
 
Наприкінці гри проти Бельгії, в якій Аліна здобула 32 бали, капітан української команди зазнала неприємної травми, змусивши напередодні наступної гри євровідбору — проти Португалії — хвилюватися всю баскетбольну спільноту України.
 
Проте Ягупову швидко поставили на ноги, і у матчі проти португальської збірної вона знову була поза конкуренцією, здобувши 29 очок й принісши своїй команді дебютну перемогу у відборі (72:60).
 
Відтак після двох турів кваліфікації на Євро-2021, лідер «синьо-жовтих» очолює список її кращих снайперів. Натомість збірна України у своїй групі ділить друге місце з Португалією, котра в першому турі переграла аутсайдера «квартету» — команду Фінляндії.