Слухання у справі щодо імпічменту Трампа почали транслювати наживо

15.11.2019
Американське розслідування щодо імпічменту нарешті виходить із-за зачинених дверей.
 
 
Понад місяць процес, який може закінчитися голосуванням у сенаті про усунення Дональда Трампа з посади, був оповитий таємницею. Починаючи з цього тижня слухання відбуваються публічно, в режимі прямої трансляції.
 
 
Першими перед законодавцями виступають двоє свідків — тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор та заступник помічника держсекретаря з європейських та євразійських справ Джордж Кент. Обоє вони у своїх виступах наголосили на важливості підтримки України з боку США.
 
 
«Україна є стратегічним партнером США... Україна стоїть на передовій у конфлікті з агресивною Росією», — сказав Тейлор. За його словами, в національних інтересах США стримувати подальшу російську агресію. 
 
Одночасно Вільям Тейлор під час перших публічних слухань у комітеті з розвідки Конгресу США засвідчив, що президент США Дональд Трамп більше піклувався про розслідування щодо Джо Байдена та його сина, ніж про Україну. Він знову повторив свою позицію стосовно блокування Трампом військової допомоги Україні.
 
«Як я вже говорив комітету, я написав, що притримувати допомогу з безпеки в обмін на допомогу у внутрішньополітичній кампанії в США було б божевіллям. Я вважав так тоді і вважаю так зараз».
 
Вільям Тейлор також розповів, що під час його дипломатичної служби в Києві було втручання посла США при ЄС Гордона Сонленда. Він, за словами дипломата, виконував завдання Трампа. Суть цього завдання — примусити Зеленського оголосити про початок розслідування проти Байдена.
 
Саме з цього приводу, за словами Тейлора, Сонленд і зустрічався з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком. На його переконання, така політика поставила під загрозу традиційну підтримку України з боку США. Дипломат каже, що Володимир Зеленський не хотів починати розслідування проти сина Байдена. Однак на цьому наполягав Трамп і його соратники.
 
«В мене було відчуття, що Трамп ображений на українців», — сказав Тейлор. Швидше за все, йдеться про роль України в президентських виборах США 2016 року на боці Хілларі Клінтон.
 
Палата представників Конгресу США також оприлюднила стенограми свідчень колишнього представника Держдепартаменту щодо України Курта Волкера та посла США в ЄС Гордона Сондленда на ще закритих слуханнях.
 
Ці двоє дипломатів також засвідчили, що Трамп нібито тиснув на Зеленського, вимагаючи від нього ініціювати розслідування щодо компанії Burisma, до ради директорів якої входив Хантер Байден, син політичного опонента Трампа Джо Байдена.
 
Курт Волкер підтвердив на слуханнях, що президент США Дональд Трамп негативно висловлювався про українців, коли 23 травня 2019 року у Білому Домі обговорювалася можливість візиту Володимира Зеленського до США.
 
«Це було довге ... твердження, що «вони всі корумповані, вони всі жахливі люди», і, знаєте, «я не хочу витрачати час на це». І також сказав: «і вони намагалися мене скинути», — повідомив Волкер про слова Трампа.
 
За словами колишнього спецпредставника Держдепу США з питань України, «негативний наратив» про Україну поширював адвокат Трампа Руді Джуліані.
 
«Негативний наратив про Україну, який просував пан Джуліані, був проблемою. На мій погляд, це перешкоджало нашій здатності будувати відносини», — додав Курт Волкер.
 
Водночас, за словами ексдипломата, українські високопосадовці «просили приєднатися» до спілкування з Джуліані, бо вірили, що через нього зможуть донести альтернативну інформацію Трампу.