На Черкащині цегельники незаконно навидобували корисних копалин на 7 мільйонів гривень

15.11.2019
На Черкащині цегельники незаконно навидобували корисних копалин  на 7 мільйонів гривень

Незаконно виготовлена цегла була готова до реалізації, та прийшли оперативники. (Фото надане пресслужбою СБУ в Черкаській області.)

Служба безпеки України зупинила в Черкаській області нелегальний видобуток і тіньовий обіг корисних копалин, який завдав мільйонних збитків державі. 
 
 
Як повідомили «Україні молодій» у черкаському обласному управлінні СБУ, оперативники спецслужби задокументували, що топменеджмент приватного цегельного заводу продовжував видобуток корисних копалин у державному кар’єрі після закінчення дії дозвільної документації. Завдяки цьому ділки виробляли готову продукцію, яку реалізовували по всій території України. 
 
 
«За попередніми підрахунками, вартість завданих державі збитків становить понад 7 мільйонів гривень. До того ж видобуток копалин відбувався у кар’єрі з неукріпленою горловиною котловану, де спостерігаються зсуви ґрунту. Це створювало загрозу життю і здоров’ю людей, які проживають поблизу кар’єру», — наголошують правоохоронці.
 
Під час слідчих дій вилучили фінансово-господарську документацію, носії електронної інформації, чорнову бухгалтерію, що підтверджує протиправну діяльність приватних цегельників.
У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 364-1 (зло­вживання повноваженнями) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії. 
 
Вирішується питання щодо оголошення топменеджерам цегельного заводу про підозру у вчиненні злочину. 
 
Викриття протиправної діяльності здійснювалось спільно з черкаською по­ліцією під процесуальним ке­­­рів­­ництвом прокурату­ри Черкаської  області.