Чотири черкаські сільгоспвиробники отримають із бюджету два мільйони гривень

13.11.2019
Майже 2 мільйони гривень на придбання нового обладнання для розширення виробництва отримають чотири сільськогосподарські кооперативи Черкаськї області. 
 
Як повідомили «УМ» у департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА, виготовлення сирів, розведення биків, скотарство — саме у цих галузях працюють сільськогосподарські кооперативи, яким спрямують бюджетні кошти. Все це — в межах обласної програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів i сімейних фермерських господарств Черкащини до 2020 року.
 
«Розвиток та підтримка кооперативного руху на селі — запорука економічного зростання не тільки тих територій, де працюють сільгоспкооперативи, а й усього черкаського регіону», — зазначає заступник голови Черкаської облдержадміністрації Віктор Карпенко. 
 
І додає, що нині підтримку отримують найперспективніші кооперативи, які вже зараз готові розширювати власні потужності. 
 
Віктор Карпенко каже, що механізм виділення коштів — на контролі черкаської влади. Гроші у кооперативах мають освоїти до кінця року. А вже з початку наступного року буде проконтрольовано, наскільки успішно їх використали.
 
За умовами програми, розмір обласних бюджетних коштів визначається з розрахунку не більше 70% від вартості техніки, садівного матеріалу та сільськогосподарських тварин. Частка коштів одержувачів або коштів співфінансування з інших місцевих бюджетів становить не менше 30%.
 
Для фінансової підтримки сільськогосподарського кооперативу «Сміляночка», який виробляє сири, 303 тисячі гривень обласний бюджет спрямує Смілянській РДА. Також перекажуть кошти Монастирищенській РДА — для підтримки кооперативів «Агроселбуд» — 210 тисяч гривень, та «Бики Черкащини» — майже 721 тисячу гривень. 692 тисячі гривень, які надійдуть у Звенигородську РДА, призначені для кооперативу «Дружба плюс».
 
Додамо, що всі ці кооперативи успішно працюють на теренах Черкащини. Приміром, «Бики Черкащини» — єдиний в Україні сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, який діє в селі Цибулів, у межах програми закупить обладнання загалом на понад мільйон гривень. Підприємство має потреби у вагах, молочній кухні 
й таксі.
 
У департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА розповідають, що цей кооператив розпочав роботу лише 10 липня. У його старт самі підприємці, які співпрацюють з американським фондом, окрім грантових коштів, інвестували свої 5,8 мільйона гривень. Тож нині тут відгодовують на продаж 150 молодих бичків. До кінця року планують збільшити поголів’я до 500 голів, а наступного року — до 7 тисяч. Задля цього плідно співпрацюють із селянами, заохочуючи їх вигідними умовами з відгодівлі та продажу телят.
 
Майже мільйон гривень на закупівлю обладнання спрямує й кооператив із виробництва сирів «Дружба плюс». Понад два роки він працює в селі Неморож Звенигородського району та виробляє сири під торговою маркою Familycheese. Продукція сертифікована за європейськими стандартами і реалізується здебільшого у Вінницькій та Одеській областях. 
 
Наразі у цьому кооперативі працюють над тим, аби вийти на торговельні майданчики Черкас. За день кооператив може переробити до тонни молока. Придбавши ж нове обладнання, збільшить ці потужності до 3-4 тонн та відкриє нові робочі місця. 
 
Ще один молочарський кооператив «Сміляночка» спрямує 435 тис. гривень на свій розвиток. Споживач знає сирну продукцію цього кооперативу під однойменною назвою, яка реалізовується у мережі супермаркетів «Делікат».
 
Купити прес для сої загальною вартістю 300 тис. гривень запланували в кооперативі «Агроселбуд». Ним вироблятимуть соєвий шрот для відгодівлі свиней. Користуватимуться цією продукцією всі 18 домогосподарств, котрі є членами кооперативу.
 
Усі черкаські кооперативи документально обґрунтували потребу та підтвердили свою готовність освоїти виділені на розвиток кошти. n