Дар’я Білодід та Марина Бех-Романчук отримали свої перші статуетки «кращого спортсмена місяця» в Україні

13.11.2019
Дар’я Білодід та Марина Бех-Романчук отримали свої перші статуетки «кращого спортсмена місяця» в Україні

Президент НОК України Сергій Бубка в оточенні дворазової чемпіонки світу з дзюдо Дар’ї Білодід (ліворуч) та володарки планетарного «срібла», стрибунки у довжину Марини Бех-Романчук. (Фото прес-служби НОК.)

Чергова порція відзнак, які Національний олімпійський комітет регулярно роздає лідерам вітчизняного спорту, стосувалася найкращих спортсменів i тренерів серпня та жовтня.
 
 
Свої нагороди отримали дворазова чемпіонка світу й чемпіонка Європи з дзюдо Дар’я Білодід та віце-чемпіонка світу зі стрибків у довжину Марина Бех-Романчук, а також зіркові тренери: батьки-наставники юної дзюдоїстки Світлана Кузнецова з Геннадієм Білодідом і особистий тренер легкоатлетки Вадим Крушинський.
 
 
Для обох дівчат це перша нагорода НОК, але президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка висловив переконання, що такі високі результати молодих і талановитих спортсменок будуть оцінені й у майбутньому.
 
Традиційне для таких урочистостей відео з добіркою найдраматичніших моментів зі змагань кожної з лауреаток наочно проілюструвало їхню боротьбу на килимі та в секторі з конкурентками й власними емоціями, а також висвітлило мить слави під звуки гімну України.
 
«Дар’я стала наймолодшою дворазовою чемпіонкою світу в історії дзюдо (на момент перемоги їй було 18 років, 11 місяців), здолавши господарку змагань — представницю школи засновників дзюдо японку Фуна Тонакі. Окрім цього, вона є володаркою «золота» чемпіонату Європи та ІІ Європейських ігор у Мінську», — прокоментував Сергій Назарович, додавши, що наразі спеціально для Дар’ї японці готують іншу суперницю, яка має перейти з категорії 52 кг до 48.
 
Щодо видатних результатів стрибунки в довжину президент НОК України відзначив: «У Досі Марина виборола звання віце-чемпіонки світу, продемонструвавши особистий рекорд сезону — 6,92 метра».
 
Президент Федерації дзюдо Роман Насіров у своїй вітальній промові зробив акцент на відзначенні неймовірних зусиль українських спортсменів та їхніх наставників для показу високих результатів на міжнародному рівні та наголосив, що вони своїми професійними успіхами прославляють нашу країну.
 
Ігор Гоцул, очільник ФЛАУ, нагадав, що років 10 тому українському спорту пророкували крах після спаду інерції підготовки кадрів, основи якої були закладені в СРСР, та підкреслив, що становлення видатних спортсменів у незалежній Україні дає всі підстави вважати, що й надалі ми будемо здобувати небачених раніше висот. 
 
Відповідаючи на традиційні запитання спортивних уболівальників з мережі, Дар’я Білодід поділилася своєю емоційною палітрою на важливих стартах: контраст відчуття страху перед змаганнями та радості від перебування на п’єдесталі.
 
Впоратися з тривогою їй допомагають фізичні вправи, а також переконання, що після стількох тренувань вона точно має бути впевнена у своїй силі й зможе боротися до кінця. Стоячи на нагородженні, відчуває гордість за свою країну, за себе, вдячність за підтримку та задоволення від того, що праця відзначається.
 
Натомість Бех-Романчук розповіла про особливості внутрішньосімейної конкуренції, адже її чоловік — плавець Михайло Романчук — вже не раз сходив на світовий i континентальний п’єдестали.
 
Марина наголосила, що більше хвилюється та радіє за чоловіка: зі сторони дивитися за змаганнями психологічно важче, оскільки неможливо вплинути на результат. А суперництво в їхній успішній спортивній родині таки присутнє, але воно тільки мотивує, спонукає досягти більшого.