Перевірка перед зльотом: хокейна збірна України стала другою на балтійському Кубку «виклику»

12.11.2019
Перевірка перед зльотом: хокейна збірна України стала другою на балтійському Кубку «виклику»

Воротар херсонського «Дніпра» Олег Петров став кращим голкіпером Baltic Challenge Cup. (Фото з сайта xsport.ua.)

На старт нового хокейного сезону національна збірна України вийшла з новим наставником. Прагнучи від «синьо-жовтих» гідного виступу в олімпійській кваліфікації та успішного повернення команди до другого за силою дивізіону планети,  керівництво Федерації хокею України на місце Андрія Срюбка запросило головного тренера найсильнішої команди країни, «Донбасу» — Сергія Вітера.
Першим етапом підготовки збірної до відповідальної місії став міжнародний турнір «Балтік Челлендж» у Таллінні. За словами Вітера, до табору «синьо-жовтих» він запросив хокеїстів, більшість з яких грає в українському чемпіонаті. «Хочу перевірити, як вони будуть викладатися в матчах за національну команду.
«Це дуже важливий момент, тому набрав приблизно однакову кількість гравців iз кожного клубу. Саме зараз у нас є шанс, щоб подивитися їх у ділі, оскільки наступний збір буде напередодні Олімпійської кваліфікації. Ми всіх їх знаємо, проте треба подивитися, як вони зіграють у команді, і перевірити рівень їхньої самовіддачі. Ми, у свою чергу, дамо шанс проявити себе кожному», — пояснив свою стратегію на естонський «виклик» новий очільник української збірної.
На етапі групового раунду в Таллінні синьо-жовті хокеїсти змагалися з командами Литви та Естонії — суперниками, котрі навесні наступного року на чемпіонаті світу в дивізіоні ІВ опонуватимуть команді Вітера в боротьбі за путівки до наступної за рангом ліги. Після поразки литовцям в овертаймі вітчизняна збірна переграла господарів турніру, здобувши таким чином перемогу в групі й місце у вирішальному поєдинку змагань.
Як відзначив форвард «синьо-жовтих» Руслан Ромащенко, їхня перша гра на турнірі вийшла досить сумбурна, через що підопічні Вітера не змогли наприкінці основного часу дотиснути команду Литви, котра грала в меншості. Проти естонців українські збірники зіграли значно впевненіше: здобутої у другому періоді мінімальної переваги, в підсумку, їм вистачило для загальної перемоги.
У фіналі підопічним Вітера випало суперничати з повпредами Латвії, головна команда котрої вже тривалий час грає в еліті світового хокею. Щоправда, на балтійський «челлендж» до Таллінна сусіди з Латвії відрядили свою другу хокейну команду.
Відтак відчутної переваги у фіналі над суперником латвійські хокеїсти не мали. Як і в двох попередніх матчах української збірної, вирішальною для підсумку гри стала єдина шайба. Хоч як намагалися хлопці Вітера вирівняти рахунок у грі, проте резервістам латвійської команди вистачило досвіду й майстерності, аби втримати потрібний для звитяги рахунок. Цікаво, що всі три матчі українських хокеїстів у Таллінні завершилися з рахунком 3:2.
І нехай свій заключний матч на турнірі українці програли, особливо засмученими підопічні Вітера все ж не виглядали. «Хоч і друге місце, але приємно», — відзначив капітан української збірної Микита Буценко. Думається, порцію позитиву команді принесло й визнання їхнього воротаря Олега Петрова кращим голкіпером турніру.