Уряд Румунії очолив однофамілець прем'єр-міністра Угорщини Людовік Орбан

06.11.2019
Новим прем’єр-міністром Румунії призначено Людовіка Орбана. Його кандидатуру та склад і програму нового кабміну підтримали 240 (при мінімально необхідних 233 у 465-особовому парламенті) депутатів нижньої палати румунського парламенту, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Таким чином уряди двох держав-сусідок України наразі очолюють однофамільці: прем’єром Угорщини з 2010 року є Віктор Орбан, відомий своїми критичними заявами на адресу України, яку Будапешт звинувачує в порушенні прав угорської нацменшини на Закарпатті.
 
Людовік Орбан народився 1963 року в місті Брашов у Трансильванії, в родині угорця та румунки. В політиці — з 1992 року, у 2004—2007 роках обіймав посаду віцемера Бухареста. Він є членом помірковано-консервативної Націонал-ліберальної партії, яка входить до складу Європейської народної партії — найбільшої фракції Європарламенту.
 
До 2014 року цю партію очолював чинний президент Румунії Клаус Йоганіс. На президентських виборах у найближчі вихідні, 9-10 листопада, Йоганіс ви­борюватиме право залишитись на другий президентський термін.
 
До складу уряду Орбана входять головним чином члени його Націонал-ліберальної партії. Це уряд меншості, який не має за собою парламентської більшості, а спирається на підтримку невеликих парламентських груп. Члени партії «Про-Румунія» та Соціал-демократичної партії, які були відсторонені від влади на чолі з колишнім прем’єр-міністром Віорікою Денчіле 10 жовтня, бойкотували голосування про призначення нового уряду. 
 
Відсторонення попереднього уряду відбулося на тлі масових протестів у Румунії проти незаконного вирубування лісу, вбивств і насильства щодо лісників. Протести організувала організація «Грінпіс-Румунія», яка попередила, що країна втрачає від трьох до дев’яти гектарів лісу за годину, частково через незаконну вирубку.
 
За останні роки в Румунії загинули щонайменше шість лісників. 16 жовтня невідомі застрелили лісника Лівіу Попа, який вирушив на виклик щодо незаконних лісозаготівель. У вересні зі смертельними травмами голови від сокири знайшли 50-річного лісника Радуку Горчоая. Поліція продовжує розслідувати обидва вбивства.
 
Незаконна вирубка лісу — не єдина проблема, яку доведеться вирішувати новому уряду. Попередні уряди соціал-демократів звинувачували у провалі і навіть підриві зусиль щодо боротьби з корупцією, наслідком чого стали масові акції протесту у 2017 році.
 
Формування нового кабміну може допомогти Румунії вийти з політичної кризи, а також дає надію Євросоюзу на нормалізацію ситуації в одній iз його країн-членів. 56-річний Орбан має керувати урядом до часу запланованих на наступний рік чергових парламентських виборів.