«Хто замовив Катю Гандзюк?» Небайдужі вимагають покарання нападників на 50 активістів

06.11.2019
«Хто замовив Катю Гандзюк?» Небайдужі вимагають покарання нападників на 50 активістів

До акції на підтримку громадянського суспільства в Києві долучився Олег Сенцов. (Фото з сайта tyzhden.ua.)

Акції з вимогою справедливого розслідування вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк пройшли у день перших роковин її смерті 4 листопада в кількох десятках міст України і світу.
 
 
До тисячі людей зібралося на майдані Незалежності й біля офісу президента на вулиці Банковій у Києві. Згодом колона попрямувала під будівлю МВС, запаливши фаєри і вигукуючи «Хто замовив Катю Гандзюк?»
 
 
Улітку минулого року на Катерину вилили майже літр концентрованої сірчаної кислоти, який спричинив опіки майже 40 відсотків тіла. Активістка ще три місяці протрималася в лікарнях.
 
У справі про напад, завдяки зусиллям її друзів i журналістів, удалося посадити за ґрати виконавців злочину, проте і замовники, і організатори вбивства — досі на волі.
 
«Ідеться не тільки про мою дочку, — констатує Віктор Гандзюк. — За останні півтора року, ще до нападу на Катю, були напади на активістів. У списку Гандзюк зараз 50 потерпілих. Жодного з цих злочинів не розкрито. Винних не покарано. Але потрібен прецедент. І він може бути у випадку з Катею. Тобто заарештовані, засуджені, покарані. Тоді буде зрозуміло, що система змінюється».
Віктор Гандзюк запрошував Володимира Зеленського вийти до учасників акції «Рік без Каті». Але, зрозуміло, нинішнього президента активісти не дочекалися.
 
Тим часом у Верховній Раді вже зареєстровано законопроєкт депутатки Соломії Бобровської з фракції «Голос» про створення нової тимчасової слідчої комісії щодо розслідування вбивства Катерини Гандзюк i нападів на інших громадських активістів. Щоправда, ефективність роботи ТСК усе під сумнівом.
 
Бо «Опозиційна платформа — За життя» пропонує включити до її складу... Іллю Киву.
 
А це саме він після нападу публічно називав Катерину Гандзюк корупціонеркою (в ефірі Еспресо.TV він завляв: «Я знаю, что Гандзюк сидела на разворовывании городского бюджета».
 
Подібне в Херсоні казали переважно місцеві прихильники «русской вєсни» або ті, кому Катя якраз «перейшла дорогу» антикорупційною діяльністю). Віктор Гандзюк подав на Киву в суд і, що й очікувалося, в червні цього року його виграв. Хоча Ілля Кива рішення суду не поспішає виконувати: спростувати інформацію і сплатити судовий збір.