Кадило «братків»: чому поліція лобіює інтереси Московського патріархату

06.11.2019
Кадило «братків»: чому поліція лобіює інтереси Московського патріархату

(кадр "Громадського")

Із наданням Україні Томосу почався масовий перехід релігійних громад, підпорядкованих Московському патріархату, під «крило» Київського, перейменованого в Православну церкву України.
 
 
І процес самоусвідомленого людьми вибору міг би бути масовішим і швидшим, якби не чинили перепони московські попи і куратори.
 
 
Кричущо-показовою є ситуація, що склалася на Вінниччині — в селі Лука-Мелешківська, розташованому поблизу обласного центру.
 
 
В ньому близько тисячі людей, котрі не так давно ходили до старовинного дерев’яного храму (пам’ятки місцевого значення), що підпорядковувався УПЦ Московського патріархату.
 
Після отримання Томосу, як і сотні громад по всій Україні, луківчани сказали «ні» Російській православній церкві та вирішили перейти до Православної церкви України, провівши, як годиться, голосування — прийшовши до клубу з паспортами й отримавши бюлетені.
 
Лише 20 односельчан були проти. Як відомо, реєстрація  є останньою юридичною процедурою переходу громади, яку має зафіксувати саме державний реєстратор.
 
Головним у Вінницькій області у справах релігії є Ігор Салецький — саме він уперше в нашій державі оформив документально на Вінниччині перехід громад iз Московського патріархату до автокефальної ПЦУ.
 
Але наразі чиновник за свою роботу розплачується, тому що УПЦ МП затягала його по судах, а з недавніх пір підключилася і... поліція, порушивши проти нього справи з вимогою звільнення з посади.
 
«Я відчуваю на собі той тиск, безпідставні звинувачення, щоб наочно показати для всіх державних службовців, що може бути у випадку, якщо ви будете ухвалювати таке рішення», — говорить Ігор Скалецький.
 
Більше того, на кожну службу російські священники возять із собою «вірян-тітушок», які провокують місцевих жителів і влаштовують бійки.
 
Де-факто благословляє ці десанти «спортсменів» Вінницька єпархія Московського патріархату, очолювана владикою Варсанофієм. Цей священнослужитель, не приховуючи єхидства, називає «прибульців» представниками «молодіжних гуртків», «братств» чи «недільної школи».
 
«Виконували вони історичну місіонерську місію. Допомога в охороні храму», — заявляє церковний чин.
 
Адвокат Сніжана Чубенко, котра захищає громади ПЦУ у Вінницькій області, й зокрема Лука-Мелешківську, каже, що майже всі справи про побиття членів православної церкви закриваються, хоча вірян ПЦУ постійно тягають на допити, а натомість усі заяви членів Московського патріархату — розслідуються. 
 
«У мене не викликає сумніву те, що поліція лобіює на території Вінницької області інтереси Московського патріархату. Будучи юристами, будучи людьми, які мислять стратегічно, Московський патріархат зрозумів, що їм треба вибити з колії і поставити на коліна державний орган в особі Салецького як начальника управління», — каже адвокат. 
 
За словами митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Православної церкви України Епіфанія, який отримав цей чин 15 грудня 2018 року, за 9 місяців до ПЦУ приєднались понад 7 тисяч парафій.
 
І цей процес переходу, незважаючи на шалений спротив московитів, не зупинити! Дивує лише, чому поліція на Вінниччині займає відверто промосковську позицію, гальмуючи незворотні процеси?