На виборах мера Кишинева переміг проросійський кандидат

05.11.2019
На виборах мера Кишинева переміг проросійський кандидат

Іон Чебан: «Я буду мером усіх».

У другому турі виборів мера столиці Молдови, Кишинева, який відбувся 3 листопада, перемогу здобув представник проросійської Соціалістичної партії Іон Чебан.
 
 
Згідно з даними, оприлюдненими Центральною виборчою комісією, він набирає 52,52 відсотка голосів виборців.
 
 
Суперник Чебана, кандидат від проєвропейського блоку ACUM — Platforma DA («Зараз») Андрей Нестасе набирає 47,48 відсотка голосів. Явка виборців становила 37,78%, повідомляє агенція «Інтерфакс».
 
У першому турі виборів два тижні тому Чебан отримав 40,19% відсотків голосів виборців, Нестасе — 31,08%.
 
«Я буду мером усіх. У нас немає іншого шляху — ми повинні бути разом, не розділяти суспільство. Із завтрашнього дня ми повинні всі разом взятися до роботи на благо нашого міста», — заявив Чебан після оприлюднення попередніх результатів голосування.
 
Водночас Нестасе відмовився привітати свого опонента і заявив журналістам, що «результати виборів викликають великі питання». За його словами, блок ACUM проводить паралельний підрахунок голосів. Нестасе не виключив, що він може оскаржити результати голосування.
 
У свою чергу, президент Молдови та голова Партії соціалістів Ігор Додон уже привітав Іона Чебана з перемогою.
 
«Починається нова, позитивна сторінка в сучасній історії Кишинева. Я вітаю кандидата-переможця», — заявив Додон.
 
За його словами, не повинно бути «ніякої ейфорії» щодо цієї перемоги. «Іон Чебан повинен бути мером усіх, ми не повинні розділяти жителів Кишинева на тих, хто голосував за Чебана, та тих, хто голосував за його опонента. Всі вони хочуть одного й того ж — поліпшити умови життя в Кишиневі», — практично повторив слова Чебана президент Додон.
 
Молдова останнім часом наполегливо намагається провести реформи, на яких наполягають західні партнери після розкрадання п’ять років тому з державних банків понад одного мільярда доларів.
 
Цей злочин став причиною зміни уряду в країні. Рух до Європи ускладнюється тим, що уряд є проєвропейським, а президент — проросійським. Обрання проросійського мера столиці ще більше ускладнює вибір подальшого шляху Молдови.