У Києві невдовзі збудують комплекс із переробки органічної сировини

01.11.2019
У Києві невдовзі збудують комплекс із переробки органічної сировини

Горіло листя, палало...

Щороку із настанням осені українці починають активно займатися «національним видом спорту»: спалюють опале листя, суху траву, гілки.
 
 
І пальму першості в цьому занятті тримають мешканці сіл та малих містечок, уперто отруюючи повітря і собі, і людям.
 
 
Адже всім довкола доводиться дихати вуглекислим газом, не кажучи вже про те, що виділення продуктів горіння в атмосферу підсилює парниковий ефект на землі в цілому.
 
 
І ось нарешті столична влада вирішила показати приклад усій Україні й покласти край варварському ставленню до природи: у Києві з наступного року планується почати будівництво комплексу з переробки органічних решток (опале листя, скошена трава та зрізані гілки), а в недалекій перспективі планують побудувати ще кілька таких комплексів і наразі вивчають усі можливі локації. 
Завдяки подібним ком­плексам вироблятиметься біогаз, який є різновидом палива, що утворюється в результаті розкладання органіки.
 
У подальшому його можна перетворювати на електричну чи теплову енергію або використовувати як пальне для автомобілів. (Наприклад, у Швеції більшість громадського транспорту їздить саме на біогазі).
 
«Підприємство включатиме три біореактори, де і перероблятиметься органічна сировина. За попередніми оцінками — це щороку близько 30 тонн органіки, яку зараз комунальні підприємства зберігають на спеціальних майданчиках, де або компостують, або утилізують», — поінформував на своїй сторінці у «Фейсбуцi» депутат та голова постійної комісії з питань екологічної політики Київської міської ради Костянтин Яловий.
 
За словами чиновника, відкриття комплексу дає одразу дві переваги: запобігаємо спалюванню листя та отримуємо біогаз і добрива, що залишаються після переробки органіки. До речі, крім листя і трави, у комплексі можна буде переробляти продукти харчування, жири та рідкі побутові відходи.
 
Першу «ластівку» з переробки органіки збудують нам фіни. Одна з їхнiх компаній уже взяла зразки сировини (вологе і сухе опале листя та скошену траву) для проведення досліджень.
Справедливості заради зазначимо, що, крім київської влади, благородний почин підхопили й у Рівному, де на міському полігоні твердих побутових відходів почали безкоштовно приймати опале листя для подальшого компостування з використанням каліфорнійських черв’яків.
 
Варто додати, що, як стверджують екологи, спалювання трави, листя, гілля не лише забруднює атмосферу, а й псує родючий шар ґрунту. А як не згадати про загрозу пожеж, від яких страждають люди, гинуть тварини (зайці, їжаки, дрібні гризуни) та комахи. 
 
Не варто забувати також і про закони України «Про охорону атмосферного повітря» та «Про благоустрій у населених пунктах», порушуючи які шляхом спалення вищевказаних компонентів, можна «заробити» штраф (від 340 до 1 тис. 360 гривень, а якщо це роблять підприємці — від 850 до 1,7 тис. гривень).
 
Сподіваємося, що екосвідомі українці вже давно вирішили для себе проблему опалого листя чи сухої трави, компостуючи їх, переорюючи на полях і городах чи вивозячи на звалища.