Українці найбільше довіряють волонтерам, армії та президенту: результати нових опитувань

29.10.2019
Українці найбільше довіряють волонтерам, армії та президенту: результати нових опитувань

Згідно з результатами, 69% українців довіряють волонтерам, 67% ветеранам АТО, а 66% вірять президенту. Високим є рівень довіри до армії та церкви — 65 i 56% відповідно.
 
В респондентів також запитували, «чи покращилося їхнє економічне становище за останні 12 місяців?». 47% відповіли, що вони не відчули змін, 29% громадян стверджують, що в них ситуація навіть погіршилася.
 
Подібні оцінки — й щодо фінансового становища сімей: 17% вважають, що ситуація покращилася, 53% не побачили змін у своїх гаманцях і 30% сказали про погіршення ситуації. 
 
На тлі зростання оптимістичних настроїв у країні після президентських виборів зросли й позитивні очікування щодо майбутнього України.
 
Так, сьогодні 45% опитаних вірять, що в наступні 12 місяців економічне становище покращиться, 26% заявили, що воно не зміниться. Найбільше ж позитивних змін опитані побачили у стані доріг: майже 40% відзначили покращення ситуації зi шляхами. А от щодо свободи слова та демократії позитивнi тенденцiї впадають в очi лише 23%. 
 
Запитували соціологи і про можливість знайти роботу в Україні. 18% українців заявили, що впродовж останнього року ситуація суттєво покращилася порівняно з 2018 роком. А 17% громадян упевненi, що в країні нарешті почали боротися з корупцією. 
 
Погіршення українці помітили в таких сферах, як медицина: 45% відзначили, що обслуговування та якість медичної сфери стали гіршими, майже половина респондентів помітила, що погіршилася й безпека на дорогах.
 
Проте найбільше українців, а саме 52%, не задоволені тарифами на комунальні послуги. На питання, «чого найбільше сьогодні бракує Україні?» респонденти відповіли ось так: 71% відзначили, що миру; 43% — порядку, а 40% — стабільностi. 
 
Найбільшою ж загрозою для країни сьогодні громадяни вважають масовий виїзд українців за кордон — 56%. Близько 45% респондентів вбачають загрозу в економічному занепадi та зубожіннi населення. Від 30% до 40% опитаних стурбованi погіршенням здоров’я нації, екологічними катастрофами, можливою повномасштабною війною з Росією, зростанням злочинності, деградацією та вимиранням населення. 
 
На тлі позитивних очікувань та загального оптимістичного настрою у поствиборчий період зросла довіра до більшості інституцій. Найбільше позитивних змін зафіксовано щодо центральних органів влади. А от органам прокуратури не вiрять 62% українцiв, судам — 66%.