«Минув Радянський Союз, мине і путінська Росія»: у Великій Британії помер дисидент Володимир Буковський

29.10.2019
«Минув Радянський Союз, мине і путінська Росія»: у Великій Британії помер дисидент Володимир Буковський

Володимир Буковський стояв біля витоків дисидентського руху в СРСР.

У Великій Британії пішов iз життя російський письменник і громадський діяч, один із засновників дисидентського руху в СРСР Володимир Буковський, повідомляє «Радіо «Свобода».
 
 
«Володимир Костянтинович Буковський помер від зупинки серця у лікарні Адденбрукс у Кембриджі о 21.30 за Гринвічем 27 жовтня 2017 року. Йому було 76 років. Упродовж останніх років у нього було слабке здоров’я», — йдеться на офіційному сайті Буковського.
 
 
Володимир Буковський був одним із засновників дисидентського руху в Радянському Союзі. У 1960 році під час навчання в Московському держуніверситеті він почав відвідувати вільнодумні поетичні зустрічі біля пам’ятника Маяковському в центрі Москви.
 
Кілька активістів «Маяковки» були ареш­товані. Самого Буковського вперше арештували в 1963 році — за виготовлення фотокопій забороненої в СРСР книги. Після виходу на свободу в 1965 році він брав активну участь у підготовці мітингу на захист Андрія Синявського та Юлія Даніеля, за що знову був затриманий і відправлений до психіатричної клініки.
 
Його звільнили у серпні 1966 року в результаті активної кампанії на його захист, яку розгорнули на Заході. Після цього його неодноразово арештовували за організацію акцій протесту і «антирадянську діяльність». Буковський перебував в ув’язненні і на примусовому лікуванні загалом 12 років.
 
У 1971 році Буковський переправив на Захід 150 сторінок документів, в яких iшлося про репресивні методи радянської психіатрії у політичних цілях. У 1972 році його засудили за «антирадянську агітацію» до двох років ув’язнення і п’яти років заслання. У 1978 році Буковського, який на той момент перебував у колонії, обміняли на лідера Комуністичної партії Чилі Луїса Корвалана.
 
1976 року Буковський оселився у Великій Британії, закінчив Кембриджський університет, писав книги і продовжував займатися політичною діяльністю.
 
Володимир Буковський був також критиком внутрішньої і зовнішньої політики Росії і особисто президента Володимира Путіна.
 
У 90-х роках Борис Єльцин повернув Буковському російське громадянство, а в 2007 році він висувався кандидатом у президенти Росії, проте йому відмовили в реєстрації. У 2009 році Буковський увійшов до політради опозиційного руху «Солідарність».
 
До кінця життя Буковський не припиняв займатися правозахисною діяльністю та викривав радянську і російську владу. «Я не песиміст і дуже спокійно ставлюся до всього. Тому, що знаю, що все мине. Минув Радянський Союз, мине і путінська Росія», — сказав Буковський два роки тому.