«Я ж не лох якийсь»: зневажливе спілкування Зеленського з ветеранами АТО обурило патріотів України

29.10.2019
«Я ж не лох якийсь»: зневажливе спілкування Зеленського з ветеранами АТО обурило патріотів України

Президент сказав не висувати йому ніяких ультиматумів.

«Послухай, я президент цієї країни. Мені 42-й рік. Я ж не лох якийсь. Я тобі прийшов і сказав — зброю прибери. А ти мене не переводь на акції. Я хотів побачити в очах розуміння. А побачив хлопця, який вирішив, що перед ним якийсь лопух стоїть, і переводить мене на іншу тему», — саме ці слова президента України Володимира Зеленського під час спілкування з добровольцями, ветеранами АТО у місті Золоте на Луганщині минулої суботи викликали неабияке обурення патріотів і породили безліч іронічних для глави держави мемів і фотожаб у соцмережах.

Користувачі соцмереж закидають Зеленському не лише побутове хамство, яке не личить Верховному головнокомандувачу під час спілкування із захисниками України, їх також обурює, що той воліє не помічати акції протесту під гаслом «Ні капітуляції!», які відбуваються в різних містах України, а також те, що у питаннях відведення ЗСУ від лінії розмежування той керується думкою місцевих мешканців Золотого (серед яких вистачає прихильників «русского міра»), а не державними інтересами, ще й постійно переходить на російську, щоб «бути почутим» на Донбасі. 

Уїкенд у зоні ООС

У районі Золотого Володимир Зеленський фактично провів два дні. Вже після скандальної поїздки глава держави намагався «згладити кути» і повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуцi», що мешканці Золотого, з якими він спілкувався, нібито стурбовані через озброєних людей, які оселилися на околиці селища.
 
«Від місцевих дізнався, що на околиці у приватному будинку оселилася група озброєних людей. Мешканці Золотого не на жарт стурбовані, хто це такі. Вирішив поспілкуватися з ними сам. Деякі розмови виявилися емоційними. Проте готовий і далі говорити та шукати порозуміння. Але самими лише розмовами війни не закінчити», — написав Зеленський так, ніби він не знав, що добровольці з числа ветеранів АТО приїхали до міста ще три тижні тому задля того, щоб не допустити розведення сил, яке вони вважають капітуляцією перед ворогом. 
За словами президента, у Золотому він їздив на передову та зустрічався з військовими 72-ї бригади, а ще з учителями та лікарями.
 
«Говорили про побут на лінії розмежування, про соціальні потреби, а також про можливе розведення військ. Зрозумів одне — всі хочуть миру. Всі готові до розведення, — заявив Зеленський. — Ми маємо шукати шляхи та працювати для завершення війни. І не будь-якою ціною — наголошую на цьому. Капітуляції не буде в жодному разі. Це я кажу як президент і Верховний головнокомандувач. Упевнений, у нас все вийде, і Україна знову буде єдиною!».
 
Тоді як патріоти вже проаналізували, з ким саме спілкувався глава держави. Принаймні, завдяки світлинам і відеофрагментам зустрічей вони упізнали щонайменше двох учительок, які 2014 року брали активну участь у мітингах прихильників «русского міра» в Луганську під російськими триколорами. Також ветерани стверджують, що деякі місцеві мешканці, які у розмовах із Зеленським просили про мир, насправді вже мають російські паспорти, інші ж мають близьких родичів серед бойовиків тощо. Мовляв, хіба варто розмовляти про єдину Україну із сепаратистами?

«Мирний» президент, «люті» ветерани 

Насправді ж зрозуміло, що, вирушаючи до Золотого, Володимир Зеленський готувався не тільки до гарних піаркартинок в оточенні місцевого люду на вулицях і в магазинах зі шматком хліба і пластиковим стаканчиком чаю в руках, або до ночівлі в одного з місцевих удома (мовляв, дивіться, наскільки близький до народу його слуга), але, насамперед, готувався й до зустрічі з добровольцями, які заважають відведенню військ у цьому районі. Адже розведення сил у Петровському та Золотому є однією з умов для проведення саміту «нормандської четвірки» за участі Путіна.
 
Банкова готувала картинку про доброго президента, який разом iз місцевими хоче миру з одного боку, і про поганих «понаїхавших», які щось тут роблять зі зброєю в руках — з іншого. Саме тому спілкування Зеленського з добровольцями біля похиленої хатини знімали з різних точок кілька телекамер, а вже у неділю ввечері Банкова передала на кілька телеканалів готовий 24-хвилинний документальний фільм про поїздку до Золотого, в якому між рядкiв проглядається головний посил авторів: є президент, який хоче миру разом із мешканцями Золотого, а є люті, озброєні до зубів добровольці, які хочуть крові. 
 
В одному з епізодів добровольці запитують президента, чи приїхав він відводити війська. Він відповідає, що приїхав подивитися, що кажуть iз цього приводу люди, і що вони виступають за відведення. Доброволець на це відповідає: «А нам вони весь цей час казали, що не треба (відводити. — Ред.)».
 
Утім президент волів цього не чути, а ще демонстративно уникав розмови про те, якими є вимоги учасників акції «Ні капітуляції!», а постійно вимагав: «Пацани, зброю приберіть!».
Зокрема, під час діалогу з ветераном полку «Азов» на ім’я Денис на питання, чи зустрінеться Зеленський з ветеранами щодо акцій «Ні капітуляції!», які відбулися по всій Україні, президент заявив: «Я прийшов тобі сказати, ви зброю відведіть. Ти мені переводиш стрілки. Ти мені взагалі не можеш ніякі ультиматуми озвучувати».
 
На репліку Дениса (який, як з’ясувалося, навіть агітував за Зеленського під час виборів), що «люди передали президенту інформацію про акції протесту в Україні» та про бажання учасників зустрітися з ним Зеленський нахабно і зневажливо відповів: «Хто мені передав? В Україні вчора пройшов дощ, ось що мені передали». А коли Денис уточнив, що ветерани передали очільнику Миколаївської області листа з вимогою зустрічі з президентом, той сказав, що почитає, а далі виголосив скандальну репліку про свої 42 роки та «не лоха якогось». 

Зброю прибрали. Що далі? 

Звісно, і пресцентр МВС, і штабу ООС за вказівкою з Банкової намагалися заглушити скандальні слова президента повідомленнями про те, що добровольці з легально оформленою зброєю перебувають у Золотому незаконно, тож цьому надається правова оцінка.
 
«Вони не є представниками будь-яких силових відомств чи Збройних сил України, уповноважених перебувати та діяти в районі проведення операції Об’єднаних сил. Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», більше знаним як Закон про операцію Об’єднаних сил, чітко визначаються категорії, які можуть перебувати в районі ООС зі зброєю. Люди, які спілкувалися з президентом, не належать до жодної з таких категорій, а відтак перебувають у Золотому зі зброєю нелегально, порушуючи вказаний Закон про ООС», — заявили у штабі ООС. 
 
Уже в неділю у МВС повідомили, що «зброя, яка перебувала в розпоря­дженні учасників акції проти розведення військ, була вивезена із Золотого». Заступник глави Нацполіції Вадим Троян уточнив, що ветерани-добровольці, які мали легальну власну зброю, вивезли її у супроводі поліції із Золотого-4.
 
Тож зараз у районі підготовки до розведення військ у зоні ООС, зокрема йдеться про Золоте-4 та Катеринівку, перебуває лише група волонтерів без зброї. Наразі там працюють шість патрулів поліції, туди ж, для забезпечення публічного порядку та безпеки, буде направлена Нацгвардія. 
 
Водночас у соцмережах уже тролять главу держави і пропонують йому сказати бойовикам по той бік лінії розмежування про те, що він «президент, 42 роки, а не лох якийсь» і запропонувати ще й сепаратистам: «Пацани, зброю приберіть!». 

ПРЯМА МОВА: 

Андрій Білецький, екснардеп, лідер «Національного корпусу»: 
 
— Форма розмови з добровольцями в Золотому — це відверте побутове хамство з боку президента по відношенню до ветеранів. Мене особисто вразило, що президент ставиться до абсолютно всієї країни, як до імбецилів...
 
Володимире Олександровичу, всі почули ваші погрози. Вони трохи поза законним полем. Ми будемо залишатися, і нам ворог, безумовно, не президент країни, а в першу чергу ми бачимо ворога з тієї сторони, зі Сходу. Але якщо ви вирішите ці погрози виконувати, а в нас є зараз такі перші ознаки, викинути звідти ветеранів, то замість декількох десятків людей наступного тижня там буде тисяча. Якщо з тисячею не вийде, там буде 10 тисяч.
 
Нас не зламали 2014-2015 роки, нас не зламала величезна навала, яка йшла тоді зі Сходу. Ви думаєте, що нас зламає що? Ваше бажання домовитися з ворогом за будь-яку ціну? Україна цю ціну заплатила, не ви її заплатили, тому не вам усе-таки вирішувати, віддавати наші території чи ні, а в тому числі кожному з нас, у першу чергу з тих людей, які дотичні до оборони України.
 
Святослав Вакарчук, нардеп, лідер партії «Голос»:
 
— У 2014 році добровольці допомогли врятувати Україну. В час, коли наша армія перебувала в дуже складному стані, саме ті, кого ми називаємо АТОшниками — люди різних професій, різного походження, російсько- й україномовні — стояли в чергах до військкоматів. Деякі з них створили добробати. Добробати часто були єдиною опорою України на важливих ділянках фронту. 
Сьогодні головне слово, яке потрібно сказати нашим добровольцям, — «Дякуємо!». Будь-які слова, сказані зневажливо, особливо офіційними особами, не приведуть до миру. А призведуть до гніву. А гнів не знає слова «Ви». Гнів завжди на «ти». Пам’ятаймо про це!».