«Русскій мір» тепер і в Африці: Москва розпочинає широку експансію на Чорний континент

25.10.2019
«Русскій мір» тепер і в Африці: Москва розпочинає широку експансію на Чорний континент

Росіяни на плакатах в Африці: де їх тільки «нєт»

У Сочі, де, за назвою кінофільму, «темнії ночі», у середу та четвер були ще й «темнії дні». 23—24 жовтня на головному російському чорноморському курорті відбувся саміт Росія—Африка. Це перший в історії російсько-африканських відносин захід такого рівня, на якому біли присутні 43 лідери африканських країн, а ще 11 були представлені на міністерському рівні. 

Санкції до Африки доведуть 

В останні роки Росія активно нарощує свою експансію в Африку в політичній, економічній та військовій галузях. Один із головних напрямів співробітництва РФ з африканськими країнами — поставки зброї. Найбільше російської зброї купують Алжир, Єгипет та Ангола. За даними Стокгольмського інституту досліджень проблем миру (SIPRI), на РФ припадає 49% поставок зброї до країн Північної Африки, тоді як у США — 15%, Китаю — 10% та Франції — 7,8%. Експорт зброї до Єгипту за останні роки зріс на 150%. Цього року Росія планує поставити до Африки зброї на 4 млрд доларів. На цей час Росія постачає зброю 20 африканським країнам, зокрема і тим, де тривають збройні конфлікти. Африканці виявляють інтерес до російської зброї з огляду на її якість, а ще більше — нижчу ціну, ніж у західних країн-виробників.
 
Саміт у Сочі організований iз метою підсилення російської експансії на континент в інших галузях. «Африка — це зростаючий центр впливу глобального значення у світовій політиці та економіці. Ми прагнемо співпрацювати з цим центром по всіх напрямах. Ми потрібні одне одному, особливо в галузі природних ресурсів, врегулювання ситуації на світових ринках сировини та споживчих товарів», — заявив на саміті завідуючий центром російсько-африканських відносин та зовнішньої політики країн Африки Інституту країн Африки РАН Євген Корендясов. Тобто ключове поняття з опису російських інтересів в Африці було окреслено — сировинні ресурси Чорного континенту.
 
Теперішній сплеск інтересу Росії до Африки значною мірою пояснюється погіршенням відносин Москви із Заходом. «Саміт відбувається на тлі погіршення відносин iз Європою. Економіка Росії потерпає від санкцій, і за час після запровадження цих санкцій це єдиний континент, iз яким торгівля збільшилась», — визнає професор Вищої школи економіки Ірина Філатова. Володимир Путін також підтвердив, виступаючи на саміті, що за останні п’ять санкційних років товарообіг Росії з країнами Африки зріс більш ніж удвічі і перевищив 20 млрд доларів. Путін закликав подвоїти його ще впродовж наступних п’яти років. На саміті Путін зробив широкий жест, повідомивши, що Росія списала африканським країнам борг у розмірі 20 млрд доларів. Професор Філатова вважає, що списані кошти повернуться з надлишком. 

Кремль знає, що робить

Немає такого куточку світу, де російська економічна експансія не супроводжувалась би політичною та ідеологічною. По-перше, тісніше співробітництво з африканськими країнами сприятиме тому, що вони активно захищатимуть інтереси Росії в ООН, як у самій РБ ООН, так і на Генеральних асамблеях. Це надзвичайно важливо для Москви, оскільки африканські країни мають найбільше представництво в ООН.
 
Росія також має намір значно підсилити свою інформаційну присутність в Африці, тобто пропагандистську обробку місцевого населення. Про це повідомили присутні на саміті генеральний директор ТАСС Сергій Михайлов та заступник міністра цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій Олексій Волін. За словам Воліна, інформаційне співробітництво між Росією та Африкою «розвивається значно ефективніше та активніше, ніж економічне», але все ще недостатніми темпами.
 
Чиновник розповів, що Росія запропонує Африці «цілий набір ліній і програм» для розвитку співробітництва в галузі ЗМІ. Волін поінформував про «широку програму для Африки» разом iз дочірньою компанією головного російського пропагандистського рупора RT («Раша Тудей») — агенцією Ruptly, яка «розповсюджуватиме по всьому світу» інформацію африканських телеканалів та агенцій новин. А щоб журналісти цих ЗМІ мали «правильну позицію», їх підготовкою та стажуванням займатимуться як фахівці RT, так й іншого російського пропагандистського рупора Sputnik. ТАСС, RT та Sputnik відкриють свої представництва у багатьох нових країнах Африки, де досі вони їх не мали.
 
Французька газета «Монд», коментуючи проведення саміту в Сочі, пише, що в 1992 році, разом iз розпадом Радянського Союзу, закінчилася «амбіційна політика» Москви в Африці. Того року Росія закрила відразу дев’ять посольств та чотири консульства на африканському континенті. Тепер Путін iз великою помпою організовує в себе перший «африканський» саміт, який має знаменувати тріумфальне повернення Росії до Африки та відновлення й підсилення впливів там.