Олег Сенцов дозніме фільм 2013 року «Носоріг»

23.10.2019
Олег Сенцов дозніме фільм 2013 року «Носоріг»

Олег Сенцов у центрі уваги. (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

Укотре, цього разу в Києві, закликав не забувати про українських політв’язнів, яких досі утримують у РФ i на підконтрольних окупанту територіях, Олег Сенцов, який повернувся в Україну 7 вересня із-за російських ґрат у результаті обміну утримуваними особами у форматі «35 на 35».
 
 
«100 людей у Росії, більшість із яких — кримські татари, і 227 людей у тюрмах Донбасу. І це як мінімум, можливо, більше, — констатував кінорежисер, за звільнення якого впродовж понад п’ять років із часу затримання ФСБ Росії вболівали тисячі небайдужих людей багатьох країн. — Путін звільнив найбільш медійних, найбільш відомих, щоб на нього це припинило тиснути. Я хочу, щоб ми продовжили всі разом тиснути, доки він не віддасть усіх», — сказав Олег Сенцов, отримавши міжнародну нагороду Ukrainian ID Awards за незламну силу в боротьбі за ідеали свободи.
 
Борець із режимом Путіна з анексованого РФ Криму став першив лауреатом премії Ukrainian ID Awards, яку заснували в 2018 році за ініціативи Фонду гуманітарного розвитку України.
 
Зрозуміло, вручити відзнаку на той момент не було змоги, оскільки Олег Сенцов перебував у російській колонії (традиційним місцем вручення Ukrainian ID Awards є Тарасова гора в Каневі у рамках проведення Міжнародного економічно-гуманітарного форуму). 
 
Один із найвідоміших українських політв’язнів розповів, що вирішив організувати громадську організацію і, можливо, фонд свого імені, щоб продовжувати відстоювати справедливість.
 
У пріоритетах Олега Сенцова — показ в Україні й за кордоном справжнього обличчя режиму Путіна, робота з визволення політичних бранців Кремля та кіно. Якщо все складеться, за наступні 5 років планує відзняти п’ять фільмів. Найпершим хоче завершити роботу над «Носорогом», який планували випустити у прокат ще 2013 року.
 
Уже 22 жовтня — наступного дня після нагоро­дження — Олег Сенцов вирушив на чотири дні в Польщу, щоб розповідати про незаконно ув’язнених Росією громадян України. Перед тим iз тією ж місією був на Франкфуртському книжковому ярмарку. Не страждає на «зіркову» хворобу, небагатослівний. Дотримується принципів — раніше і тепер, бо таким є. Це як мати зелені очі, уточнив, відповідаючи на запитання.