Партія Трюдо перемагає на виборах, але ліберали змушені формувати уряд меншості

23.10.2019
Партія Трюдо перемагає на виборах, але ліберали змушені формувати уряд меншості

Джастін Трюдо залишається на чолі уряду Канади.

Згідно з наразі неповними результатами парламентських виборів, які відбулися в Канаді у понеділок, 21 жовтня, правляча Ліберальна партія прем’єр-міністра Джастіна Трюдо перемагає, але лише в 157 виборчих округах iз 338, тоді як для самостійного формування уряду потрібна перемога у щонайменше 170 округах.
 
Виборча система в Канаді є мажоритарною, і йде боротьба між представниками кількох партій у кожному з 338 округів, від яких обираються депутати до Палати громад — нижньої палати парламенту. Перемога в одному окрузі означає один здобутий мандат. Виборам до Сенату — верхньої палати — майже не приділяють увагу, оскільки вона має менше повноважень, а уряд не несе відповідальність перед нею.
 
Аби здобути більшість у Палаті громад канадського парламенту, кожній партії необхідно, аби її кандидати перемогли у 170 округах, отримавши просту більшість голосів. Вибори проходять в один тур, і обраним вважається кандидат, який набрав більше голосів за своїх суперників, навіть якщо ця кількість голосів менша за 50%. Тобто ця система нагадує вибори за мажоритарними округами в Україні.
 
Головні суперники Ліберальної партії — Консервативна партія — перемагають у 122 округах. Це великий успіх, оскільки на попередніх виборах вони здобули 95 мандатів.
 
Соціал-демократи з Нової демократичної партії, навпаки, підраховують втрати, оскільки вибороли в новому парламенті 23 місця у порівнянні з 39 у попередньому. Всі три вже названі партії є загальноканадськими, а єдина регіональна партія «Квебекський блок» святкує перемогу, бо виборола 32 мандати у порівнянні з 10 на попередніх виборах.
 
Саме представники франкомовної провінції Квебек «відібрали» мандати у нових демократів. Екологічна Зелена партія Канади буде представлена у новому парламенті вже чотирма депутатами замість двох у попередньому. Популістська Народна партія Канади взагалі не потрапила до парламенту, де до цього мала одного депутата — свого лідера Максіма Берньє. Його місце в парламенті перейшло до незалежного кандидата. 
 
Таким чином, Джастін Трюдо залишається главою уряду на другий термін. Під час передвиборчої кампанії обговорювалась можливість створення коаліції лібералів iз близькими їм ідейно представниками Нової демократичної партії (157 мандатів лібералів плюс 23 мандати демократів створюють переконливу більшість у 180 місць).
 
Але вже в пiслявиборчу ніч представники партії-переможця заявили, що відмовляються від коаліції, а натомість створять уряд меншості, який для проведення рішень у парламенті шукатиме ситуативну більшість. 
 
Перемога партії Джастіна Трюдо є хорошою новиною для України, оскільки він неодноразово запроваджував нові санкції проти Росії і збільшував допомогу Україні.
 
Втім варто зазначити, що всі провідні канадські партії підтримують Україну в протистоянні російській агресії. Така підтримка означає, що для канадських політиків важливі симпатії виборців з української діаспори.
 
Згідно з переписом 2016 року, у Канаді проживали 1,359 млн мешканців, які вказали, що мають українське етнічне походження — це понад 3,5% населення країни.
 
З 2014 року, тобто за урядів консерватора Стівена Харпера та ліберала Джастіна Трюдо, Україна отримала 785 млн доларів допомоги від Канади.