Цукор для Медяника: ГПУ перевіряє переписку нардепа від «Слуги народу» щодо можливої корупції

23.10.2019
Цукор для Медяника: ГПУ перевіряє переписку нардепа від «Слуги народу» щодо можливої корупції

В’ячеслав Медяник у ВР.

Новообрані депутати Верховної Ради продовжують «палитися» під куполом: фотокореспонденти з ложі преси, завдяки потужній оптиці своїх камер, продовжують радувати пікантними подробицями, як особистого життя недосвідчених обранців (коли ті забувають ховати екрани смартфонів під час особистої переписки у месенджерах), так і їхньої «професійної» діяльності. 

«Океан» по коліно

На минулому тижні черговим «героєм» фотокорів став депутат-новачок iз фракції «Слуга народу», 32-річний В’ячеслав Медяник, скандально відомий забудовник iз Дніпра. От тільки обранець вів телефонну переписку не про політичні чи інтимні вподобання, а про бізнес-інтереси окремих структур, у яких виникли проблеми з прокуратурою. Ці питання пан Медяник обіцяв «вирішити», поспілкувавшись із заступником генпрокурора Віктором Трепаком. 
 
Так, під час засідання Ради 16 жовтня журналісти зафіксували, що у В’ячеслава Медяника, члена Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, задзвонив телефон. На екрані висвітився абонент «Саша Яровий» (iдеться про бізнесмена Олександра Ярового з Дніпра. — Ред.).
 
Нардеп скинув виклик і відповів у «месенджері»: «Напиши. Я в Раді. Ми голосуємо».
 
У переписці Яровий розповів Медянику, що раніше він працював у зв’язці з ГПУ: «1. Нам давали прокурора виконавця — і самі йому писали все, що потрібно зробити, попередньо погодивши з Юрою. Чи можна зараз так організувати роботу? 2. Океан/ цукор уже дзвонять, запитують — що зробили за тиждень? Можна нас зістикувати з тим прокурором, на кого це розпишуть. Клієнту нічого не показати — підуть до інших. 3. Організовується система лобістів (чи можна нас акредитувати в цьому русі?) І якщо у тебе щось не виходить — не соромся говори як є. Ми налаштовані підключатися і допомагати або посилювати позиції».
 
На що Медяник відповів, що всі справи мають вирішуватись через його юридичну фірму, яка має «зелене світло». Також він пообіцяв поговорити з питання «цукру» із заступником генпрокурора Трепаком. І попросив надати прізвища слідчих ГПУ, які займаються справою «Океану». А пізніше додав, що зараз справою «Океан/цукор» займається НАБУ.

Сухарі чи гра у «змійку»

Зауважимо, що Медяника до цього скандалу вважали протеже олігарха Ігоря Коломойського. Утім днями Коломойський, спілкуючись iз журналістами у Миколаєві, публічно відхрестився від Медяника і порадив йому скласти мандат і не ганьбити парламентську більшість. Мовляв, це не його людина. 
 
Олігарх також сказав, що цей обранець замішаний мінімум у трьох корупційних скандалах, «про які на наступному тижні буде дуже голосно заявлено», і тому він радить йому «скласти повноваження і піти у відставку — в кращому випадку».
 
Після публікації переписки Медяника реагувати змушене було і керівництво ГПУ. Зокрема, генпрокурор Руслан Рябошапка ледь не щодня пояснює на різних телевізійних ефірах, що його заступник Віктор Трепак не знайомий з Медяником і ніколи не спілкувався з ним з питань «цукру чи океану».
 
За його словами, Генпрокуратура проведе перевірку щодо переписки Медяника і з’ясує, чи існує достатньо доказів для відкриття кримінального провадження і розслідування. Наразі ж пана Рябошапку тішить те, що учасники переписки констатують, що «ситуація, яка існувала раніше, коли був «свій» прокурор, який займався конкретними справами і вирішував конкретні питання, то ця ситуація сьогодні вже не існує в прокуратурі».
 
При цьому керманич Різницької звернувся до інших нардепів: «Якщо такі переписки щодо цукру будуть вестися і надалі, то я не виключаю, що наступні переписки просто будуть щодо сухарів». 
Непереливки було пану Медянику, коли його переписку обговорювали на засіданні фракції «Слуга народу», про що повідомив її керівник Давид Арахамія. За його словами, у фракції проведуть власне внутрішнє розслідування щодо змісту переписки їхнього депутата. 
 
За неофіційними даними, відомо, що на засіданні фракції Медяник ви­правдовувався перед однопартійцями, а у відповідь почув пораду... перейти зі смартфона на телефон NOKIA 3310. Мовляв, він буде ідеальним для нього: журналісти спостерігатимуть за тим, як він грає у «змійку» і стежитимуть за його рекордами. Наразі ж обранець смартфон не змінив, а задля переписки почав ховатися під балконом, де не видно, з ким і про що він переписується. 
 
«У депутата Медяника є своя струнка версія і щодо «цукру», і щодо «океану». Мовляв, там давно розкрадання, і займався цим Трепак, ще працюючи на посаді в СБУ. І щодо Миколаївському заводу, який нібито хтось пиляє. І ось він вирішив допомогти і «розворушити» цю історію. Така у нього версія. Ми її перевіримо. Треба вникнути в деталі», — сказав  пан Арахамія.
А спікер парламенту Дмитро Разумков пообіцяв, що після розслідування переписки Медяника «справу буде доведено до кінця». 

ДОВІДКА «УМ»

В’ячеслав Медяник переміг на виборах до Верховної Ради в окрузі №27 на Дніпропетровщині. Відомий тим, що був помічником нардепа VIII скликання Андрія Денисенка з партії Коломойського «УКРОП».
 
Його батько Анатолій Медяник (помер у 2017 році), колишній начальник спецпідрозділу боротьби з корупцією і організованою злочинністю СБУ в Дніпропетровській області. А хрещений — Анатолій Клименко, нардеп IV скликання.
 
До того, як стати народним депутатом, В’ячеслав Медяник займався будівельним бізнесом у Дніпрі, неодноразово фігурував у будівельних скандалах. Також працював координатором юридичного напряму в Штабі національного захисту Дніпропетровської області, яким керував Юрій Береза (депутат VIII скликання).
 
Показово, що декларація депутата Медяника за 2018 рік, оприлюднена на сайті НАЗК, є мізерною. Згідно з декларацією, у Медяника п’ятеро дітей (від двох шлюбів. — Ред.). А в його власності 4,5 сотки землі у Дніпрі. Разом iз дружиною Інною депутат ділить квартиру площею 210 кв. м. Два автомобілi (PorcheCayenne і BMV 523і) зареєстровані саме на дружину.