Еліна Світоліна має шанс завершити сезон в «топ-20» рейтингу WTA

23.10.2019
Еліна Світоліна має шанс завершити сезон в «топ-20» рейтингу WTA

Фото з сайта tennisworldusa.org. (У китайському Чжухаї Даяна Ястремська вперше в кар’єрі зіграє в малому Підсумковому турнірі року.)

Цього року в табелі про ранги українського жіночого тенісу відбулася знакова рокіровка. Замість досвідченої Лесі Цуренко місце другої ракетки України посіла 19-річна Даяна Ястремська.
 
Упродовж нинішнього сезону юна одеситка демонструвала стабільну та якісну гру, яка дозволила їй піднятися в рейтингу WTA на рекордну для себе 23-тю позицію.
 
Успішні виступи на цьогорічних «гранд слемах» i виграш двох турнірів WTA дозволили Даяні потрапити до числа 12 учасниць малого Підсумкового турніру року.
 
До Ястремської в цих змаганнях брала участь (у 2015 та 2016 роках) лише прима українського тенісу Еліна Світоліна, котра нині готується до захисту чемпіонського титулу на головному турнірі року Жіночої тенісної асоціації.
 
Малий Підсумковий турнір року, або ж «WTA Еліт Трофі», розрахований на спортсменок, котрі в рейтинговому листі перебувають на підступах до «десятки» кращих тенісисток планети, але при цьому володіють серйозним потенціалом і будь-якої миті здатні підхопити чемпіонську естафету в найкращих представниць елітного пулу.
 
Приміром, у 2016-му Еліна Світоліна грала у фіналі малих «Підсумків року», де програла титулованій чешці Петрі Квітовій. А вже через два роки вона перемогла на головному підсумковому турнірі WTA.
 
Окремі тенісні експерти вважають, що Даяна Ястремська здатна перевершити досягнення нинішньої першої ракетки України. 
 
Першим серйозним тестом для другої тенісистки українського тенісу якраз і може стати «WTA Еліт Трофі»-2019.
 
На груповому етапі турніру Даяні опонуватимуть Кікі Бертенс iз Нідерландів i Донна Векич iз Хорватії. Продовжити ж турнір (тобто — зіграти в півфіналі) кожній з учасниць цього тріо дозволить лише перемога в «пульці».
 
У першому поєдинку цієї групи лідер посіву — Бертенс — доволі переконливо здолала Векич — 7:6 (7:5), 6:2. Наступною суперницею хорватки буде Ястремська, після матчу з котрою на українку чекатиме побачення з першою «сіяною».
 
Відзначимо, що до китайського Чжухаю Ястремська прибула в статусі 24-ї ракетки планети. Проте в разі успішного проходження турнірної дистанції вона матиме можливість завершити сезон у «топ-20». Та навіть у випадку фіаско отримає Даяна за свій виступ на «WTA Еліт Трофі» близько сотні рейтингових очок та відносно скромні призові.
 
Зауважимо, що, окрім Ястремської, на малому Підсумковому турнірі 2019 року в парному розряді в дуеті зi словенкою Андреєй Клепач змагатиметься Людмила Киченок, котра торік разом із сестрою Надією стала переможницею командного турніру.