На парламентських виборах у Швейцарії «зелені» несподівано досягли небаченого успіху

22.10.2019
На парламентських виборах у Швейцарії «зелені» несподівано досягли небаченого успіху

Парламент Швейцарії: 85 з 200 мандатів великої палати здобули жінки. (Фото автора.)

На парламентських виборах в неділю, 20 жовтня, 5,3 мільйона наділених правом голосу громадян Швейцарії мали обрати 200 депутатів Національної ради (так званої великої палати) та 46 членів Ради кантонів (це — мала палата чи Сенат).
 
Явка на виборах, за даними громадської (недержавної) телерадіокомпанії SRG SSR, становила 46,1 %, що нижче, ніж чотири роки тому — 48,5%. 
У понеділок, 21 жовтня, оголошено офіційні результати виборів.
 
Найбільшою сенсацією є те, що Партія зелених Швейцарії (ПЗШ) досягла безпрецедентного успіху, збільшивши своє представництво в законодавчому органі у понад два з половиною раза, отримавши 28 мандатів замість 11 на виборах чотири роки тому. Партію підтримали 13% виборців (+6,1% голосів у порівнянні з попередніми виборами).
 
«Неймовірно. Надихає надія, з якою на нас тепер дивляться виборці. Саме ми збираємося змінити політичний пейзаж Швейцарії на краще. Наші виборці зрозуміли, що економіка працювала на шкоду природі останні десятиріччя, і так далі не може тривати», — сказала лідер партії Регула Рітц.
 
Успіх екологів пояснюють передусім кількома попередніми дуже спекотними літніми сезонами та малосніжними зимами після них. Саме ця обставина вплинула, як вважають, на настрої виборців, занепокоєних майбутнім альпійського регіону, пояснює швейцарська інформагенція «Свіссінфо», підрозділ телерадіокомпанії SRG SSR.
 
«Зелені» фінішували четвертими, а перші три місця посіли три партії, у кожної з яких екологи відібрали частину мандатів, які вони отримали на виборах 2015 року: націонал-консервативна Швейцарська народна партія (ШНП) набрала 26 відсотків голосів (-3,8% у порівнянні з попередніми виборами), друге місце посіли соціал-демократи з 16,6 відсотка (-2%), а третє — Партія лібералів з 15,3 відсотка голосів (-1,3%). Також значно зміцнила свої позиції ще одна екологічна сила — партія «Зелених лібералів», яка набрала 7,9% і прибавила 3,2% у порівнянні з виборами 2015 року.
 
Під час першого туру було повністю укомплектовано велику палату. Долю ще 22 мандатів у малій палаті буде вирішено у другому турі в листопаді.
 
Тоді вже повністю вималюється розклад сил у парламенті. Але вже тепер відомо, що дві перші партії, які набрали найбільше голосів (і мандатів), продовжать домінувати в парламенті Конфедерації впродовж наступного чотирирічного політичного циклу. Такий баланс політичних сил зберігається у Швейцарії останні шість десятиліть. 
 
На цих виборах значний прорив стався і в гендерному питанні: 85 iз 200 мандатів великої палати здобули жінки, що становить 42,5%. Для порівняння, до цього прекрасна стать була представлена у великій палаті лише 23 особами.
 
Це результат так званого «жіночого страйку» 14 липня 2019 року, під час якого центральною вимогою було значне збільшення жіночого представництва в парламенті. Тоді, зокрема, вказувалось, що у Швейцарії жінок-виборців на 10% більше, ніж виборців-чоловіків. Подіяло!
 
На думку політолога Лукаса Гольднера, «за швейцарськими мірками, ми маємо справу зі значним, майже тектонічними зсувами, приріст голосів, відданих «зеленим», на п’ять і більше відсотків — це занадто багато, й у Швейцарії таке стається надзвичайно рідко».
 
«Але при цьому зрозуміло, що загальний розподіл сил у швейцарському парламенті якщо і зміниться, то в доволі скромних масштабах», — заявив експерт в ефірі швейцарського національного телебачення SRF.
 
Згідно з неписаними правилами формування кабінету міністрів, «зелені» тепер теоретично отримують право претендувати на одне місце в уряді, який у Швейцарії нараховує лише… сім міністрів. Але не відомо, чи схвалить входження «зелених» до складу уряду парламент на своєму першому засіданні 11 грудня.