Мінус один олігарх: МВФ поставив жорсткі умови повернення місії до України

22.10.2019
Мінус один олігарх: МВФ поставив жорсткі умови повернення місії до України

МВФ вимагає від України значно більше, ніж констатують наші чиновники.

Україна таки сподівається отримати черговий транш Міжнародного валютного фонду і готова розглядати чергову програму співпраці зi своїм головним фінансовим донором.

 

Настрій в урядовців — позитивний. Особливо після повернення з Вашингтона, де українська делегація зустрічалася з керівництвом МВФ.

 

На переконання керівників держави, гроші вдасться отримати вже до кінця нинішнього року.

«Ми — серйозний уряд!.. І без зради» 

На вихідних ситуацію прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.
 
«Стосовно МВФ, я дуже позитивно налаштований. Думаю, нам просто потрібно продовжувати роботу, і через два тижні, я сподіваюсь, коли вони приїдуть, у нас буде хороший результат», — Милованов анонсував візит делегації Фонду до України. 
 
За словами чиновника, Україна виконала практично все, що від нас вимагають.
 
«Зараз у МВФ трошки інша проблема: український парламент ухвалив близько 70 законопроєктів за останні п’ять тижнів, багато з яких чекали роками ... МВФ потрібен час для того, аби вивчити ситуацію й те, що Україна встигла зробити. Звичайно, нам потрібно затвердити бюджет — вони хотіли би подивитися, яким він буде бюджет», — сказав Милованов. 
 
А ці невеликі нюанси, через які Фонд досі не виділив нам кошти, на думку Милованова, — чисто технічні. Як, наприклад, ринок землі. «Фонд хоче подивитися, як це буде розвиватися. Але я впевнений, що ми змогли довести, що ми серйозний уряд», — додав міністр.
 
Інформацію про приїзд місії МВФ підтвердив і прем’єр-міністр Олексій Гончарук.
 
«Я дуже сподіваюся, що під час повторного візиту ми таки досягнемо серйозного прогресу і зможемо чітко сказати про те, що в кінці цього року будемо мати цю програму, — сказав урядовець. — Перемовини тривають, вони конструктивні, ми маємо там певний прогрес і ніякої зради немає».

Підпишуть лише за цілковитої гарантії виконання

У Фонді інформацію про приїзд місії підтвердили, але нагадали, що на заваді нашому спілкуванню лежать не тільки технічні нюанси. А й доволі важливі моменти, як, наприклад, вплив олігархів на систему державної влади в Україні. Або, простіше кажучи, про справу ПриватБанку, який напрочуд сильно хоче повернути собі колишній власник фінустанови Ігор Коломойський. 
 
«Наші переговори з українським урядом йдуть у хорошому темпі. Ми маємо намір відправити місію назад в Україну протягом найближчих декількох тижнів для того, щоб обговорити деталі важливих реформ, які потрібно провести українському уряду», — заявив директор Європейського департаменту МВФ Пол Томпсон.
 
За його словами, пріоритетними позиціями на переговорах є відкриття ринку землі і боротьба з монополіями в економіці, які контролюють олігархи.
 
«Ми обговорюємо низку питань, серед яких реформа ринку землі, особливо важливим є подолання корупції і ці питання все ще розглядають. Ще одне важливе питання — відкриття економіки. Адже в Україні існує багато монополізованих структур, — додав Томпсон. — Важливо пам’ятати, що Україна досягла значного рівня макроекономічної стабільності за останні роки і показує доволі хороший рівень економічного зростання». І при цьому нагадав про проблеми, пов’язані з ПриватБанком.
 
Тим часом детальніше про умови вимог МВФ розповіли у Національному банку України.
 
«Є кілька елементів, які не були до кінця виконані в попередніх програмах, і вони логічно переходять у нову. Це стосується, по-перше, питання бюджету — це завжди в фокусі уваги МВФ при будь-яких програмах і прогнозах макрофінансової стабільності», — сказала перший заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова.
 
За її словами, обов’язковими елементами є продовження судової та антикорупційної реформ, зокрема й голосування за закон про незаконне збагачення. У центрі уваги також реформа охорони здоров’я, «яка була розпочата, але не завершена», реформа освіти, земельна реформа, приватизація державних підприємств, підкреслила вона. Також реформування податкової та митниці, де вже почалися зміни, але вони поки не мають комплексного характеру.
 
«Врешті-решт, і стан банківського сектору, де відбуватиметься продовження імплементації міжнародних стандартів регулювання та нагляду і, по суті, додався небанківський фінансовий сектор», — сказала Рожкова і наголосила: МВФ підписує меморандум тільки тоді, коли має стовідсоткову впевненість, що ми зробимо все задеклароване, і це обов’язково буде мати позитивний ефект на бюджет, на ВВП, дефіцит бюджету, на поточний рахунок. 

ПРОБЛЕМИ

Дефолт через похолодання

Міжнародний валютний фонд вивчає питання впливу клімату на світові фінансові ринки і доцільність врахування цього впливу під час оцінки цих ринків.
 
За словами керівника відділу ринків МВФ Тобіаса Адріана, Фонд досліджує клімат на ринку акцій та облігацій. І саме це питання було предметом дискусій у Фонді. 
 
Як стверджує фінансист, для деяких економік кліматичні зміни становлять короткотерміновий ризик, для деяких, навпаки, вони є проблемою у довгостроковій перспективі.