Загострення у Каталонії: демонстранти підпалюють машини і зводять барикади через вироки сепаратистам

18.10.2019
Загострення у Каталонії: демонстранти підпалюють машини і зводять барикади через вироки сепаратистам

Протести в Барселоні набирають обертів.

У ніч на четвер, 17 жовтня, у Барселоні загострилися зіткнення між поліцією і прихильниками незалежності Каталонії, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
 
На кадрах iз місця подій видно, що на центральних вулицях міста горять автомобілі та сміттєві баки. Уряд розглядає всі можливі варіанти розвитку подій.
 
 
Протести в Каталонії тривають уже третій день. Вони розпочалися після того, як Верховний суд Іспанії виніс 14 жовтня вироки 12 каталонським політикам у зв’язку з референдумом 2017 року про незалежність, який влада країни визнала незаконним. 
 
Поліцейські повідомляють, що протестувальники використовують «коктейлі Молотова». Демонстранти знову звели на центральних вулицях барикади та підпалили декілька автомобілів. Є постраждалі, але їх точна кількість поки не відома.
 
Безлади ввечері у середу також відбувалися в Жироні, Ллейді, Таррагоні та інших містах автономної області.
 
У понеділок кілька тисяч протестувальників пройшли маршем від центру міста до аеропорту Ель-Прат і заблокували його на знак протесту проти вироків лідерам сепаратистів. Увечері вівторка протести переросли в сутички з поліцією на центральних вулицях.
 
Вранці у середу каталонська поліція оголосила, що впродовж ночі був затриманий 51 учасник протестів. Це ще більше загострило ситуацію. У відповідь демонстранти заблокували залізничні шляхи та інший транспорт, а ввечері почали зводити барикади. Більшість протестувальників — молодь, повідомляють місцеві ЗМІ.
 
У ході акцій протесту в Каталонії постраждали щонайменше 125 осіб, повідомляє агенція «Франс Прес» iз посиланням на службу швидкої допомоги. По медичну допомогу звернулися 72 співробітники правоохоронних органів. Більше всього потерпілих виявилось у Барселоні, де в нічних сутичках на 16 жовтня брали участь приблизно 40 тисяч осіб.
 
Каталонські політики, як і раніше засуджені лідери руху за незалежність Каталонії, закликали протестувальників припинити насильство. Протести тривають попри заклики голови каталонського уряду Жоакіма Торри, щоб акції проходили мирним шляхом.
 
«Ми засуджуємо насильство. Ми не можемо дозволити, щоб ці інциденти відбувались у нашій країні. Це має припинитися саме зараз», — наголосив він. Раніше Торру критикували з боку іспанського уряду через те, що не засудив насильство під час протестів.
 
Водночас лідер Каталонії виступив проти вироків лідерам руху за незалежність регіону та висловив солідарність із протестувальниками.
 
«Важливо бачити, як ці люди не сприймають вироки. Це фантастично бачити людей, що мобілізуються», — сказав він під час протестного маршу в Жироні. Вироки іспанських судів він назвав «несправедливими».
 
Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчес заявив, що уряд країни готовий до рішучих дій.
 
«Каталонці та іспанське суспільство мають знати, що уряд розглядає всі можливі сценарії. Уряд буде дотримуватися прав громадян на мирний протест, але планує боротися з групами, які вдаються до насильства. Вони хочуть, щоб ми піддалися на провокацію і втягнулися в насилля», — сказав Санчес.
 
Тим часом організатори протестів очікують, що на акції у п’ятницю, 18 жовтня, вийдуть десятки тисяч людей.