У Києві уривки з творів Шекспіра і Ліни Костенко покажуть особливі митці

18.10.2019
У приміщенні Київської малої опери 20 жовтня відбудеться незвичайна інклюзивна «Ланцюгова реакція натхнення». Три колективи особливих митців (пацієнти психоневрології, люди з синдромом Дауна та люди з аутизмом) із Одеси, Львова та Києва впродовж двох годин разом із глядачами творитимуть спільну театральну виставу. Ідентичні інтервенції вже відбулися 15 вересня в Одесі та 5 жовтня у Львові.
 
Варто відразу пояснити, чому вживається слово «інтервенція». Із латини це — interventio — «втручання», тобто до спільної імпровізації будуть залучені всі присутні. Співтворчість особливих акторів і гостей відбудеться не лише в площині театру. Присутні зможуть долучитися до відтворення живопису на мольбертах (олія, акрил) та створити артколажі під керівництвом арттерапевта Ануш Агамян; узяти участь у спільних театральних вправах та іграх різних акторських шкіл під керівництвом київського режисера Сергія Ененберга.
 
На думку авторів проекту, люди з особливими потребами отримають унікальну можливість і неповторний досвід спілкування з людьми «світу норми». Адже гості інтервенції стануть активними учасниками і матимуть змогу взаємодіяти з особливими артистами під час вправ-імпровізацій. Глядачі стануть свідками народження не тільки культурного продукту, а й «мистецтва діалогу». 
 
Вистава-містерія буде складатися з «епізодів», пов’язаних музично-ритмічною драматургією, таких як: театрально-драматичні мініатюри театру «Будьмо» (Київ) — уривки з творів Шекспіра і Ліни Костенко, хореографічні номери ансамблю «Сонячні промінчики» (Одеса), уривки вистав театру тіней «Крила» (Львів). Під час артінтервенції звучатимуть вокальні номери у виконанні акторів театру «Будьмо», відбуватимуться перформанси брютхудожників Петра Славинського і Віктора Боровика, будуть представлені відеоновели про унікальних художників з інвалідністю з усього світу і ві­деоінсталяції («Наші особи», «Невимовне»).
 
«Ми можемо постійно спостерігати в нашому суспільстві зневажливе ставлення до людей з фізичними і психічними вадами, відчуження та ворожість щодо них. Але мистецтво так званих «аутсайдерів» набуває в усьому світі значення певної оптики, за допомогою якої сучасна людина може побачити власний світ у несподіваному ракурсі, отримати урок щирості, беззахисного сприйняття реальності, властивого «наївним» художникам», — каже Сергій Ененберг, керівник київського театру «Будьмо». — Жанр цей ми умовно назвемо «Зая» — за я, за ти, за ми, за те, щоб у нас вийшло разом взаємодіяти». 
 
Алла Гуменчук, мати 26-річного сина з особливими потребами, співорганізатор львівського театру «Крила», розмірковує: «Люди з особливими потребами оголюють реальність. Вони знімають із нас, людей світу норми, маски. Адже вони не вміють лукавити, говорять і роблять те, що думають. Дивлячись на них, люди світу норми бачать, що немає обмежень людським можливостям. Це, звичайно ж, додає впевненості насамперед їм самим». 
 
Організатори прагнуть за допомогою цього проекту усунути дискримінацію людей з інвалідністю в контексті доступу до якісних культурно-мистецьких процесів. Вхід на подію — безплатний. Інклюзивна культурно-мистецька інтервенція «Ланцюгова реакція натхнення» відбудеться за підтримки Українського культурного фонду.