Жіноча збірна України з волейболу вперше пробилась до заключного раунду кваліфікації Ліги чемпіонів

18.10.2019
Жіноча збірна України з волейболу вперше пробилась до заключного раунду кваліфікації Ліги чемпіонів

Напрочуд результативна гра Юлії Бойко (№9) стала головним фактором успіху «Хіміка» у протистоянні з «Младостю». (Фото з сайта ВК «Хімік».)

Словосполучення «Ліга чемпіонів» має у спорті неймовірно магічну силу. Докладаючи максимальних сил, зіграти в основній сітці такого турніру прагнуть не тільки численні представники футбольної царини.
 
 
Так само потужним магнетизмом володіють «лігочемпіонські» баталії у гандболі, волейболі, хокеї, баскетболі тощо, приваблюючи до себе найсильніші клуби з різних країн Європи.
 
 
Южненський «Хімік» в Україні вже давно не має собі рівних. Дев’ять сезонів поспіль ця амбітна команда з Одещини перебуває на вершині вітчизняного жіночого волейболу.
 
В останні ж роки «Хімік» усе активніше почав придивлятися до найсильнішого клубного турніру Старого світу. Першу спробу пробитися до «еліт-раунду» ЛЧ южненський колектив здійснив у 2017 році, однак тоді у запеклій кваліфікаційній боротьбі український чемпіон поступився титулованому «Динамо» з Краснодара.
 
Натомість на нинішній «лігочемпіонський» відбір у «Хіміку» дивляться як на чудову можливість достукатися до «основи» суперліги.
 
Відсутність у кваліфікації представників iз потужних європейських чемпіонатів дозволяє южненським волейболісткам з оптимізмом дивитися у майбутнє.
 
«Наша мета в Лізі чемпіонів — пробитися до групового етапу турніру», — наголосив асистент головного тренера «Хіміка» Дмитро Марухнич.
 
Стартовий крок на цьому шляху южненські волейболістки вже зробили, хоча в протистоянні другого раунду кваліфікації з хорватською «Младостю» були близькими до фіаско.
 
Поступившись у першій грі хорватському чемпіону із «сухим» рахунком 0:3, «Хімік» мав не так уже й багато шансів на підсумковий успіх. У своїй доволі багатій єврокубковій історії команда з Южного мала лише один випадок успішного подолання етапу після «сухого» фіаско в першому його поєдинку.
 
Але вдало проведена робота над помилками гостьового поєдинку дозволила колективу головного тренера Євгена Ніколаєва відіграти у «Младості» серйозний «гандикап» і завдяки потужній підтримці своїх уболівальників дотиснути суперника в «золотому сеті».
 
«Ми здійснили занадто багато помилок, які й призвели до нашої поразки. До того ж, слід визнати, що «Хімік» досвідченіша за нас команда, котра вміло скористалася своїми сильними сторонами», — відзначив очільник хорватського чемпіона Саша Іванішевич.
 
У матчі ж відповіді головний акцент «Хімік» зробив на потужну подачу та надійний блок. Відтак 11 очок підопічні Ніколаєва заробили завдяки «ейсам»; 14 балів їм принесла вдала робота блокуючих.
 
Водночас головною ударною силою в матчі проти загребської команди в складі українського чемпіона була Юлія Бойко. У продуктивній зв’язці з новобраницею команди Ольгою Скрипак вона здобула 27 залікових пунктів, зробивши реальністю вихід «Хіміка» до третього кваліфайн-раунду ЛЧ-2019/2020, де на нього очікуватиме зустріч iз чотириразовим чемпіоном Чехії — «Оломоуцем». 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Жінки. 2-й кваліфікаційний раунд. «Хімік» (Україна) — «Младость» (Хорватія) — 3:0 («золотий» сет — 15:8; 25:23, 25:23, 25:21; перша гра — 0:3).