Зеленський на зустрічі з ветеранами продемонстрував свою некомпетентність

11.10.2019
Президент Зеленський у рамках «державного» інформування зустрівся з ветеранами-лідерами громадської думки. Проте зустріч закінчилася не так, як, імовірно, планувалося.
 
 
Про це у мережі «Фейсбук» написав Віктор Трегубов, журналіст, керівник видання «Петро і Мазепа», офіцер запасу ЗСУ, учасник АТО.
 
 
Він розповів, що в контексті розмови про розведення, за словами президента та начальника Генерального штабу, який також був присутній на зустрічі, «мова поки що лише про окремі пункти, і про невеликі дистанції». 
 
Друкуємо допис Віктора Трегубова дослівно: ««Ну, ви ж воювали, знаєте, що відійти на 500 метрів можна швидко й повернутися», — переконував Хомчак. Присутні мали певні сумніви.
 
«Як на мене — то залежно від ділянки. Дуже залежно від ділянки. У населених пунктах буде українська влада, українські поліцейські сили та військові Спільного центру з контролю та координації (росіян там немає — я спершу трішки офонарів, бо коли я служив, їх там була половина, але Хомчак нагадав мені, що вони звідти вийшли (втім, наприкінці 2017 року на це місце зайшли бойовики. — «УМ»). А якщо що — ЗСУ підтягнеться». 
 
«Мені не дуже віриться в ефективність такого захисту, особливо якщо ворог піде всерйоз, — написав Трегубов. — Але, принаймні, цього разу конкретно пояснили, як вони взагалі уявляють ситуацію. Зеленський сподівається вирішити справи з Донбасом за рік.  Якщо за рік не вдасться — схильний, цитую,  «вибудувати вал» — я це зрозумів, як повернення до діючого статус-кво з ізоляцією окупованих територій. Узагалі, він упевнений, що у будь-який момент може зіскочити й повернутись до цього стану (а от я — ні). Але цей варіант він розглядає як негативний, тому прагне до реінтеграції. Власне, це й було найважливішим для мене запитанням — як він розглядає реінтеграцію, на що готовий піти і що буде пропонувати Путіну. Але саме на це я відповіді й не отримав».
 
За словами Трегубова, Зеленський прямо стверджує, що форсував процес мирних перемовин для виходу на нормандський формат і прямого діалогу з Путіним.
 
«Але що він йому запропонує? Тут він посилається на те, що такі речі не розголошуються, і просить просто дати йому шанс. Власне, це і є головна проблема особисто для мене. Я вголос зауважив: «Нічого особистого, але я не вірю, що квнщик затащить кдбшника». 
 
«Це справді так. Зеленський може вірити у свою зорю, — пише Трегубов. — Навіть якщо вважати, що він повністю щирий, мене лякає думка, що така людина, як він, від імені моєї країни буде торгуватися з такою людиною, як Путін. Зеленський же стверджує, що вони просто обміняються умовами, а він зможе з цих запропонованих варіантів обрати найкращий та не нарватися на негативні. І так, він каже, що розглядає можливість проведення виборів на окупованих територіях, якщо російські війська підуть, а українські Збройні сили не зайдуть (хоча, можливо, зайдуть інші українські державні органи). І це будуть вибори за українськими законами, хоча він упевнений, що, на жаль, на них все одно переможуть місцеві «авторитети». (Тут я зауважив, що для того, щоб вибори пройшли за українськими законами, партії «місцевих авторитетів» мають бути зареєстровані в Мін’юсті України. Він чомусь упевнений, що для них це проблемою не буде. Мені здалося, він просто не знає, як це робиться)».
 
Ситуацію ускладнило ще й те, що наприкінці зустрічі з ветеранами Зеленський зізнався, що читає розшифровані «прослушки» розмов лідерів громадського руху. Мовляв, саме через них він дізнався, що за організацію протестів учасники їх отримують кошти. Чим наразився на обурення з боку реальних учасників протестних акції, — як щодо загалом факту прослуховування розмов, так і конкретно інформації про «проплаченість».